Apple склони - ще можете да променяте браузъра и имейла на iPhone

След дългогодишно упорство Apple най-после се съгласи да изпълни едно от най-настойчивите желания на своите фенове. Технологичният гигант обяви, че следващата версия на операционната система iOS ще позволява на притежателите на iPhone да променят не само интернет браузъра си, но и имейл апликациите. Това означава, че желаещите да изоставят Safari и Mail за сметка на Google Chrome и Gmail най-после ще имат възможността да го сторят.

Това бе съобщено вчера на тазгодишното издание на WWDC - ежегодната конференция на разработчиците на Apple. На нея компанията представи плановете си за новата версия на iOS и заяви намерението си да започне да произвежда свои собствени компютърни чипове.

Опцията за промяна на браузъра и имейла няма да засегне само смартфоните на Apple. Тя ще бъде налична и при следващата версия на iPad iOS, с която функционират таблетите на компанията и чиято премиера е насрочена за тази есен.

Решението е много значимо, тъй като опцията за промяна на браузъра и имейла е нещо, на което Apple упорито се съпротивляваше в продължение на години. Единствените опции за притежателите на смартфоните и таблетите на Apple бяха техните Safari и Mail. Използването на друг браузър беше възможно, но при всяко кликване върху линк той биваше автоматично отварян в приложението на Applе. Едва ли има нужда да казваме, че потребителите не бяха особено доволни от този подход.

С новата iOS 14 обаче това ще се промени. Системата вече е налична за бета тестове и се очаква да се появи през септември заедно с новите модели на iPhone.

От Apple се надяват тази технологична реформа да подпомогне продажбите им и по този начин компанията да възвърне позагубените си позиции на пазара. Това се отнася най-вече за смартфон сектора. В началото на 2018 г. Apple бе на второ място по глобален пазарен дял, отстъпвайки единствено на Samsung. След това обаче американската компания бе изместена от Huawei, а сега е заплашена и от други надигащи се китайски компании като Xiaomi и Oppo.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024