Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro Снимка: © Getty Images

Само следмица след официалното пускане на новата серия от iPhone-и, Apple се сблъсква с множество оплаквания от потребители, че смартфоните им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват до температура толкова висока, че не могат да ги държат в ръка.

Във форума на Apple има няколко публикации, в които се говори за прегряване на серията iPhone 15 Pro, като един клиент публикува снимка на своя нов смартфон до термометър, отчитащ температура от 44 градуса по Целзий.

Американското издание "The Wall Street Journal" е прoвeло собствени тестове и е установило, че техният новозакупен iPhone 15 Pro Max е достигнал до 41,11 градуса по Целзий само докато се е зареждал, а градусите са се покачили до 44, след като са започнали да използват устройството, докато се зарежда.

Не е ясно колко широко разпространен може да е проблемът. Технологичният гигант все още не е коментирал публично съобщенията.

Минг-Чи Куо, анализатор на продуктите на Apple в TF International Securities, казва, че всеки проблем с прегряването вероятно се дължи на "компромиси" в дизайна на смартфона, тъй като компанията се е опитала да намали теглото на продукта.

Моделът iPhone Pro има рамка, изработена от титан, който е лош проводник на топлина. Тя изглежда може да попречи на способността на телефона да разсейва топлината. Преди това Apple използваше неръждаема стомана за своите телефони от висок клас.

"По-вероятно е основната причина да са компромисите, направени при проектирането на топлинната система, за да се постигне по-ниско тегло, като например намалената площ за разсейване на топлината и използването на титанова рамка, която влияе отрицателно на топлинната ефективност", казва в анализа си Куо.

Той заяви, че проблемът все пак има решение и Apple вероятно ще се справи с него при нова актуализация на софтуера. Анализаторът обаче допуска, че оплакванията може да засегнат продажбите на iPhone Pro, ако проблемът не бъде отстранен навреме.

iPhone 15 Pro беше пуснат в продажба миналата седмица, като в България се предлага на цени между 2019 - 2700 лв в зависимост от параметрите му и евентуални включени към него планове.

"Ако Apple не реши този проблем по подходящ начин, това може да се отрази негативно на доставките през целия период на серията iPhone 15 Pro", посочва анализаторът.

В социалните мрежи има съвети за потребителите, които срещат подобен проблем с твърде високо прегряване. Те могат да се опитат да намалят фоновата активност за някои приложения и да включат смартфона в режим на ниска мощност.

Apple ще оправи проблема с прегряването на iPhone 15 чрез сoфтуерен ъпдейт

iPhone 15 вече е тук: Първият телефон на Apple с USB-C


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024