Арест на Красимир Живков от МОСВ, акция в офис на братя Бобокови Снимка: © МОСВ

Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР провеждат акция в Ботевград. Разследването се води в дома на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Паралелно с това се провеждат и обиски в русенската централа на компанията "Приста ойл" на братята Пламен и Атанас Бобокови. В същата сграда се намира и офисът на почетното консулство на Украйна в Русе, чийто представител е Пламен Бобоков. Според "Русе медия" жандармерия има и пред дома на бизнесмена.

Извършени са претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна, в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в община Кюстендил.

6 души са задържани за срок от 24 часа, сред които е и зам.-министърът на околната среда.

Разследването се води от януари 2020 г. по сигнали за незаконно преработване на опасни отпадъци, каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

"В хода на разследването към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговарят на изискванията. Служителите, които не се съгласяват, са освобождавани или принуждавани да напуснат министерството", каза Милева.

По думите й - има доказателства, че зам.-министърът е отказвал издаването на нотификации за износ и преработка на опасни отпадъци на производителите, като ги е принуждавал да предават отпадъка на посочени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за преработка на територията на република България.

"От тази схема се е възползвало дружество с рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори. От тази преработка се получава опасен отпадък. Първоначално той е изнасян в Германия, където има изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга се е заплащала висока цена, която се оскъпява допълнително от транспортните разходи. Дружеството започва фиктивно да оползотворява отпадъците си, като ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност и се избягва плащането на данъчни задължения", каза Милева.

Описанието на търговското дружество съвпада с един от заводите в групата "Монбат" на братят Бобокови - Монбат Рисайклинг, който се занимава с рециклиране на отпадни акумулатори.

Все още не са повдигнати конкретни обвинения срещу задържаните лица. Очаква се наблюдаващите прокурори да дадат още информация на по-късен етап.

По-рано в четвъртък Красимир Живков беше изведен с полиция от сградата на МОСВ и отведен на разпит. Живков е бивш кмет на Правец (2003-2009), бивш областен управител на София в първия мандат на ГЕРБ, а от края на 2014 г. е зам.-министър на околната среда.

Той беше разпитван като свидетел по делото срещу бившия министър Нено Димов за водната криза в Перник. Димов беше обвинен през януари 2020 г. в умишлена безстопанственост, която е довела до източването на язовир "Студена" и наложи строг воден режим за жителите на общината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024