Снимка: © МОСВ

Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР провеждат акция в Ботевград. Разследването се води в дома на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. 

Паралелно с това се провеждат и обиски в русенската централа на компанията "Приста ойл" на братята Пламен и Атанас Бобокови. В същата сграда се намира и офисът на почетното консулство на Украйна в Русе, чийто представител е Пламен Бобоков. Според "Русе медия" жандармерия има и пред дома на бизнесмена. 

Извършени са претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна, в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в община Кюстендил. 

6 души са задържани за срок от 24 часа, сред които е и зам.-министърът на околната среда.

Разследването се води от януари 2020 г. по сигнали за незаконно преработване на опасни отпадъци, каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева. 

"В хода на разследването към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговарят на изискванията. Служителите, които не се съгласяват, са освобождавани или принуждавани да напуснат министерството", каза Милева. 

По думите й - има доказателства, че зам.-министърът е отказвал издаването на нотификации за износ и преработка на опасни отпадъци на производителите, като ги е принуждавал да предават отпадъка на посочени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за преработка на територията на република България. 

"От тази схема се е възползвало дружество с рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори. От тази преработка се получава опасен отпадък. Първоначално той е изнасян в Германия, където има изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга се е заплащала висока цена, която се оскъпява допълнително от транспортните разходи. Дружеството започва фиктивно да оползотворява отпадъците си, като ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност и се избягва плащането на данъчни задължения", каза Милева. 

Описанието на търговското дружество съвпада с един от заводите в групата "Монбат" на братят Бобокови - Монбат Рисайклинг, който се занимава с рециклиране на отпадни акумулатори.

Все още не са повдигнати конкретни обвинения срещу задържаните лица. Очаква се наблюдаващите прокурори да дадат още информация на по-късен етап. 

По-рано в четвъртък Красимир Живков беше изведен с полиция от сградата на МОСВ и отведен на разпит. Живков е бивш кмет на Правец (2003-2009), бивш областен управител на София в първия мандат на ГЕРБ, а от края на 2014 г. е зам.-министър на околната среда. 

Той беше разпитван като свидетел по делото срещу бившия министър Нено Димов за водната криза в Перник. Димов беше обвинен през януари 2020 г. в умишлена безстопанственост, която е довела до източването на язовир "Студена" и наложи строг воден режим за жителите на общината. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени