Снимка: © МОСВ

Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР провеждат акция в Ботевград. Разследването се води в дома на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. 

Паралелно с това се провеждат и обиски в русенската централа на компанията "Приста ойл" на братята Пламен и Атанас Бобокови. В същата сграда се намира и офисът на почетното консулство на Украйна в Русе, чийто представител е Пламен Бобоков. Според "Русе медия" жандармерия има и пред дома на бизнесмена. 

Извършени са претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна, в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в община Кюстендил. 

6 души са задържани за срок от 24 часа, сред които е и зам.-министърът на околната среда.

Разследването се води от януари 2020 г. по сигнали за незаконно преработване на опасни отпадъци, каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева. 

"В хода на разследването към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговарят на изискванията. Служителите, които не се съгласяват, са освобождавани или принуждавани да напуснат министерството", каза Милева. 

По думите й - има доказателства, че зам.-министърът е отказвал издаването на нотификации за износ и преработка на опасни отпадъци на производителите, като ги е принуждавал да предават отпадъка на посочени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за преработка на територията на република България. 

"От тази схема се е възползвало дружество с рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори. От тази преработка се получава опасен отпадък. Първоначално той е изнасян в Германия, където има изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга се е заплащала висока цена, която се оскъпява допълнително от транспортните разходи. Дружеството започва фиктивно да оползотворява отпадъците си, като ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност и се избягва плащането на данъчни задължения", каза Милева. 

Описанието на търговското дружество съвпада с един от заводите в групата "Монбат" на братят Бобокови - Монбат Рисайклинг, който се занимава с рециклиране на отпадни акумулатори.

Все още не са повдигнати конкретни обвинения срещу задържаните лица. Очаква се наблюдаващите прокурори да дадат още информация на по-късен етап. 

По-рано в четвъртък Красимир Живков беше изведен с полиция от сградата на МОСВ и отведен на разпит. Живков е бивш кмет на Правец (2003-2009), бивш областен управител на София в първия мандат на ГЕРБ, а от края на 2014 г. е зам.-министър на околната среда. 

Той беше разпитван като свидетел по делото срещу бившия министър Нено Димов за водната криза в Перник. Димов беше обвинен през януари 2020 г. в умишлена безстопанственост, която е довела до източването на язовир "Студена" и наложи строг воден режим за жителите на общината. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър