Разследването за Перник: Следите (не) остават

Докато прокуратурата събира доказателства по обвинението срещу Нено Димов за кризата в Перник, разпитите на свидетели по разследването разкриват смущаващи данни за липсата на контрол по веригата на водоснабдяването в областта.

Не само че част от потенциалните веществени доказателства - включително 50-годишни кранове - изчезват от складовете на ВиК, но и заверяването на количествата вода за питейни и промишлени нужди може да се oкаже невъзможно заради липсата на основния измервателен уред на изхода на язовир "Студена".

Специализираната прокуратура публикува пет протокола на разпитани лица, които до момента не са привлечени под отговорност. Сред тях са: бившият директор на "ВиК Перник" ООД Иван Витанов, зам.-министрите на Нено Димов с ресор "Води" Красимир Живков и Атанаска Николова, директорът на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова и началникът на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска.

Язовир "Студена" е в групата на комплексните и значими язовири в страната, чието управление се наблюдава от Министерството на околната среда. Три дружества са получили разрешение да ползват вода от "Студена" - "ВиК Перник", предприятието "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник".

От показанията на свидетелите става ясно, че "Стомана" и ТЕЦ Перник разполагат с още други разрешителни за прихващане на води от река Струма в същите количества, както и от основния язовир. Наличието на алтернативно водоснабдяване е и мотивът на МОСВ да изключи индустриалните потребители от месечния график през ноември 2019 г., след като Перник мина на воден режим.

Кой контролира отчетите

Двете компании са отчели ползването на 1,346 млн. кубични метра вода през 2019 г. (сравнимо количество с това от предходната година).

Според Иван Витанов: "Водата, която влиза при тях за промишлени цели, се отчита по разходомери, които се намират на входа на тръбите към "Стомана" и ТЕЦ-а. Те се отчитат с наш представител и с представител на "Стомана" и ТЕЦ-а, и отчетите се пазят при нас и при тях. В пречиствателната станция има разходомер, от който може да се види дали сме превишили разрешеното ни от МОСВ количество вода за питейно-битови нужди. То реално няма как да бъде превишено, защото необходимото количество се подава още от язовир "Студена". Задължение на Басейнова дирекция е да проверява разходомерите".

Според показанията на Мая Дряновска от МОСВ (дадени на 15 януари) обаче основният водомер на изхода от язовира е изчезнал без предупреждение, а липсата му е установена едва след въвеждането на режима.

"Бяхме уведомени от [Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"], че на 29 ноември 2019 г. в присъствието на наш служител Красимира Янкова е извършена проверка на язовир "Студена" и тогава е констатирано, че липсва основният измервателен уред. Демонтирано е водомерното устройство, което отчита излизащата от язовира вода, за което не е била уведомена Басейнова дирекция. За това нарушение е съставен акт за административно нарушение на длъжностно лице, представляващо "ВиК Перник".

Тя цитира обяснение на служител на "ВиК Перник", който обяснил пред проверяващите, че "този водомер бил взет под наем и наемателят си го е прибрал, но не са уточнили датата на прибирането на водомера".

Дряновска посочва, че "липсата на този водомер ограничава възможността да се направи коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира в периода на премахването на водомера до поставянето на нов".

Илияна Тодорова, директор "Управление на водите" в МОСВ, казва пред прокурорите, че служителите на Басейновата дирекция са длъжни да контролират разходването на водния ресурс на ВиК и индустриалните ползватели всеки месец.

През ноември 2019 г. обаче министърът на околната среда е изпратил не служители от благоевградската дирекция, а от тази в Пловдив, която отговаря за "Източнобеломорския район".

"На тази проверка присъства и служител от дирекция "Управление на водите" от МОСВ Красимира Янкова и тогава се е констатирало, че липсва измервателно устройство за отчитане на потребените води от язовир "Студена" на изхода на язовира. В предходния доклад на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград няма данни това отчитащо устройство да липсва, както и са описани показания на изразходваната вода от яз. "Студена". Г-жа Красимира Янкова каза, че са получили информация от оператора на язовирната стена, че около една седмица преди проверката - т.е. в третата седмица на ноември 2019 г., водомерът е отстранен от фирмата-собственик на същия. Оказа се, че водомерът е бил нает под наем от друга фирма", казва Тодорова.

От разпитите им не става ясно защо "ВиК Перник" се е принудил да наема базова техника за отчитането на вода от най-големия язовир на територията на областта.

Директорът на "Управление на водите" Илияна Тодорова казва пред прокурорите, че "не знае как и на каква база ВиК прави хидроложката си оценка, нито знам кой им я прави тази оценка... Аз съм _____ (редактирано от прокуратурата) по образование и нямам експертни познания в тази област, касателно водни ресурси, затова и се доверявам на експертите в дирекцията, която ръководя, които са професионалисти с над петнадесетгодишен опит".

"Разбрах, че двата крана са изчезнали"

Липсата на контрол по входните и изходните точки на водопровода се потвърждава и от проверката при извор "Врелото", където е установено, че "чрез помпена станция "Крапец" е отклонявана вода към Радомир, вместо част от притока да постъпва в язовир "Студена", което по принцип е разрешено само при възникването на аварийна ситуация" (по показанията на Мая Дряновска).

Отново според Иван Витанов (ВиК Перник): в периода между назначаването на водния режим през ноември 2019 и 20 декември 2019 г. от склада на дружеството започва да изчезва техника.

Докато Витанов свидетелства за подмяната на крана за питейна вода към ТЕЦ Перник, който е причинявал загуби поради амортизация ("той беше стар, на 50-60 години, и нямаше възможност да се спира водата докрай"), той съобщава следното пред прокурорите:

"Другите два крана, които бяха подменени непосредствено преди режима, бяха по вътрешната магистрала - в района на ДК - чрез които започна да се подава режим на водоподаване - те бяха нужни с оглед режима. Тези два крана обаче днес (20 декември) разбрах, че са изчезнали от склада на ВиК на Кристал".

В публикувания протокол не е изяснено как е допуснато изчезването им, кой отговаря за охраната на склада и как това може да повлияе върху разследването.

Липсващите обяснителни бележки

От всички показания на зам.-министрите и служителите в МОСВ се разбира, че месечните графици за водоподаването на язовирите са подавани към министър Нено Димов в комплект с "обяснителни бележки".

Мая Дряновска: "Искам да посоча, че министър Нено Димов въведе практика при заемане на поста, с която искаше графикът да е придружаван с кратка обяснителна записка, в която да отразяваме специфичните проблеми за съответния месец и за съответния язовир. Тези обяснителни записки нямаха специален ред, форма на изготвяне или нормативно основание за изготвянето им, но министърът държеше на тях, за да бъде информиран при вземане на решенията си".

Бележките не са били завеждани деловодно или архивирани - това се потвърждава и от думите на зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова, която посочва, че не пази личните си копия, а ги "унищожава след приключване на темата, тъй като не са ми необходими повече".

Защитата на Нено Димов твърди, че в тези записки са обосновани конкретните обеми от язовира, които всеки месец се ползват за питейните и промишлени нужди и че изчезването им се е случило "докато той е бил в ареста". Адвокатите на министъра казват, че той само е утвърждавал вече готови графици, които предварително са изготвяни от експертите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024