Арести в московското метро: Властите дебнат антивоенни активисти с камери за лицево разпознаване Снимка: © Getty Images

Преди месеци активистката Злата Европейцева застава на Червения площад в Москва и стои с вдигнати ръце в центъра му, облечена в бяла блуза с надпис "Самоцензура". Минути по-късно властите я арестуват. Съставят ѝ протокол за нарушаване на правилата за участие в публично събитие.

През август Европейцева пътува в московското метро, когато на станция "Китай-город" я посрещат органите на реда и отново я отвеждат в полицейския участък. Оказва се, че тя далеч не е единственият пътуващ в градския транспорт на руската столица, когото полицията решава да отведе. Светлана Гетия, която през февруари и март е арестувана заради участие на антивоенен митинг, също е спряна в понеделник, 21 август, в метрото и отведена в районното управление в Тагански. По-късно и двете жени са освободени, но причините за тяхното задържане не се съобщават.

"В нашето общество днес е все едно дали се изказваш против войната или не. Дори нищо да не казваш, дори да се заставяш да мълчиш, пак ще те отведат и арестуват. Ако продължиш да мълчиш, нищо няма да се промени", казва Европейцева през април.

Оказва се права. Арестите сега се оказват част от специална акция на полицията в Москва да предотврати евентуални масови антивоенни прояви заради войната в Украйна навръх Деня на националното знаме на Руската федерация, който се отбелязва на 22 август. В рамките на операцията са задържани десетки граждани, пътуващи в московското метро, съобщава независимата руска организация, която наблюдава спазването на правата на човека в Русия - "ОВД-Инфо".

Според последната информация в правозащитния сайт, властите в руската столица са задържали 33-ма активисти и журналисти в метрото, като повечето са били освободени по-късно през деня без да им бъдат повдигнати обвинения. Има и хора обаче, които са обвинени в "дискредитиране на руската армия" заради това, че са носили дрехи с надпис "Аз съм против войната".

"ОДВ-Инфо" посочва, че за арестите на някои от гражданите е използвана технология за разпознаване на лица. Най-вероятно става дума за мрежата от камери с висока разделителна способност, които могат да улавят бързи движения и да разпознават физиономии.

В последните години мрежата се разрасна и Москва разполага с над 100 хиляди подобни камери. През февруари миналата година се разбра за обществена поръчка за монтиране на устройства за проследяване и лицево разпознаване в 85 метростанции в столицата. Тогава говорител на местните власти, който отговаря за метрото, заяви, че новите камери няма да се използват за проследяване на конкретни лица.

Подозрения за използването им с подобна цел обаче не липсват. Опасенията за това се появиха още през януари 2021 г. във връзка с демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални - критикът на Кремъл, който, след неуспешен опит да бъде отровен с "новичок", беше осъден на затвор от руските власти. Според участници в протестите полицията е проследявала хората, присъстващи на митингите в защита на Навални, като е използвала именно технология за разпознаване на лица.

От началото на войната в Украйна руското законодателство постави редица ограничения върху свободата на изразяване и свободата на словото. Разпространяването на информация, която Кремъл смята за "фалшива" по отношение на войната или руските сили, се наказва със затвор до 15 години.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Повече от 15 хил. протестиращи срещу руската инвазия в Украйна са задържани в страната от нейното начало, а срещу близо 212 граждани има заведени дела заради изразяването на несъгласие с войната.

Арестите в московското метро са опит да се предотвратят протестни акции за Деня на националното знаме. Подобни операции бяха проведени и за Деня на победата и Деня на Русия през май и юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024