Снимка: © ПРБ

След като в петък ръководителят на отдела в ГДБОП за противодействие на наркотрафика бе арестуван, защото бе хванат с подкуп, а после бяха задържани началник на сектор в дирекцията и служител на МВР, стана ясно, че групата е действала още от 2017 и е съставена от четирима души. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг.

Двама от тримата задържани антимафиоти остават в ареста, стана ясно след решението на Специализирания наказателен съд по-късно през деня. Причината - има опасност Цветан Панков и Кирил Ванков от ГДБОП да извършат престъпления, ако не бъдат задържани под стража. Също така съществува обосновано предположение, че са автори на престъпленията, в които са обвинени. Обвиняемата Василена Фикирийска остава без мярка, защото според съда тя няма отношение към групата.

Досъдебното производство е започнало през май тази година, съобщи тя. „Беше установена организирана престъпна група, действала от 2017 г. до задържането им преди дни. Стигна се до безпрецедентни арести на антимафиоти, свързани с престъпна дейност", каза говорителят на главния прокурор.

"Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците", казаха от прокуратурата.

Третият задържан е бил разузнавач първа степен. "Четвъртият участник, който не е свързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите", допълни Милева.

"Засегнат е международният авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", добави тя.

Групата е получавала подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти, а третото - предоставяне на предварителна информация по различни разследвания.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков съобщи, че единият служител е създавал проблеми на престъпния свят, а другият се е виждал с тях за подкупите. Днес са били депозирани и допълнителни материали в Специализираната прокуратура.

Припомняме, че директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка часове след акцията на "Вътрешна сигурност" срещу висши служители на службата за борба с организираната престъпност. 


Прочетете още:

ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ НА ГДБОП СА АРЕСТУВАНИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни