Каталунската полиция Mossos d’Esquadra претърси офисите на футболния „Барселона“ в понеделник, а в отделна акция задържа бившия президент на каталунците Джосеп Мария Бартомеу.

Още няколко от бившите и настоящите директори на клуба са били арестувани във връзка с нашумелия скандал „Барсагейт“, съобщи Marca, а след това и от „Барселона“ потвърдиха официално информацията. Сред задържаните са изпълнителният директор Оскар Грау, юристът Роман Гомес Понти и бившата „дясна ръка“ на Бартомеу – Жауме Масферер.

Ден по-късно испански съд разпореди временното освобождаване на Бартомеу и Масферер, които скоро ще бъдат изправени пред съда.

Причината за мащабните акции е разследване от 2020, което търси отговор дали от клуба са наели компании, защитаващи репутацията на тогавашния президент и опетняващи имената на бивши и настоящи футболисти, които се считат за негови опоненти.

Според прокуратурата – Бартомеу, който напусна поста в края на миналата година, е разрешил плащането на кампанията да бъде с 600% над пазарната стойност на услугата и така е получавал лични финансови облаги от транзакции, извършвани от името на клуба. Той и „Барселона“ отричат да се участвали в подобна кампания в социалните мрежи, която да атакува противниците на бившия президент.

Разследващите обаче твърдят друго – те дори назовават имената на компаниите, участващи в схемата. Това са I3 Ventures, NSG Social Science Ventures SL, Tantra Soft SA, Digital Side SA, Big Data Solutions SA и Futuric SA, съобщава радио Cadena SER.

Точно поради тази причина каталунската полиция е претърсила офисите на стадион „Камп Ноу“ и е иззела документи, които да подпомогнат разследването. През лятото на 2020 полицията отново нахлу в офисите на клуба, за да търси доказателства за „Барсагейт“. Тогава заповедта бе издадена от съдията, разглеждащ случая – Адриана Джил.

През последните месеци беше направен външен одит, който показа, че администрацията на Бартомеу няма общо със скандала.

Бившият президент е бил задържан в дома си в понеделник. Той е бил арестуван веднага след като полицията е влязла в къщата му.

Според информация на Cadena Ser, заради която започна голямото разследване – кампанията „Барсагейт“ е била организирана посредством фирмата I3 Ventures. Тя е създала близо 100 различни акаунта в Twitter и Facebook, които са „атакували“ с коментари голямата звезда на тима Лионел Меси, съпругата му Антонела Рокузо, бившия мениджър Хосеп Гуардиола, бившия президент Жоан Лапорта, легенди като Шави Ернандес и Карлес Пуйол и още хора, свързани с клуба. Сумата, която от испанския шампион са платили на компанията, е по-малко от един милион евро и е разделена на шест отделни транша.

Акаунтите били създадени през 2017 и основната им цел била да защитят репутацията на президента Джосеп Бартомеу, който не се ползваше с пълното доверие на привържениците и на някои членове на Борда на директорите, твърди изданието.

Испанската медия успя да получи достъп дори до доклад, в който е изписан целенасочен план на Бартомеу срещу кандидата за президент Виктор Фонт – един от най-големите му критици.

От ръководството на клуба вече признаха, че са използвали различни услуги, за да наблюдават какви са реакциите спрямо клуба в социалните мрежи. Казаха обаче, че няма компания, която да е действала в полза на бившия президент.

Арестите на Бартомеу и другите директори на „Барселона“ идват само няколко дни преди провеждането на новите президентски избори. Там Фонт ще се изправи срещу бившия президент Жоан Лапорта, като основна цел и на двамата е да задържат Лионел Меси. Именно скандалите между аржентинеца и Бартомеу станаха причина нападателят да поиска трансфер още през лятото на 2020 г.

Бившият президент остави клуба в тежка финансова криза – дълговете на „Барселона“ надминаха 1 милиард евро, а повече от 60% от тях трябва да бъдат върнати в най-кратък срок на банки, данъчни власти, други отбори и на играчи за заплати.


"Барселона" стана жертва на собствения си успех и плаща висока цена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024