Арестуваният от ДАНС лидер на "Русофили"-Пловдив е пуснат на свобода Снимка: © Facebook/Златомир Дьовленски

Председателят на движение "Русофили"-Пловдив Златомир Дьовленски, който беше задържан в понеделник при спецакция на ДАНС, е пуснат от ареста. Той е освободен срещу гаранция от 5000 лв. и му е наложена забрана да напуска страната.

Прокуратурата повдигна обвинение на Дьовленски за огласяване на държавна тайна. По случая има и втори задържан, като по информация на изданието "Сега" става дума за бивш служител на община Родопи.

Според разследващите председателят на "Русофили" в Пловдив е подбудителят, а неговият съучастник е изпълнител на предполагаемото престъпление. Разпространяването на държавна тайна се наказва с присъда от 2 до 8 години затвор, съгласно Наказателния кодекс, ако бъде доказано пред съда.

Към момента властите не дават конкретна информация за каква точно държавна тайна става дума, нито как обвиняемите са я узнали и разпространили.

Арестът на Дьовленски беше извършен в понеделник, като е претърсен и неговият офис, който се намира в сградата на градския съвет на БСП.

Златомир Дьовленски е бивш кандидат за народен представител от БСП през 2022 г. Той работи в община Родопи като младши експерт в отдел "Координация и проекти“. Офисът му там също е бил претърсван от следователите, но нищо не е било иззето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024