Обвинените за руски шпионаж българи са в затвора в Англия (Обновена) Снимка: © Getty Images

Тримата българи, заподозрени в руски шпионаж, са в затвора във Великобритания, съобщава bTV, като се позовава на информация от българския посланик в Лондон Марин Райков.

Разследването срещу българските граждани Орлин Русев, Кристин Иванова и Бисер Джамбазов беше съобщено за първи път от британската обществена медия BBC във вторник и от тогава насам излиза нова информация около дейността на тримата заподозрени.

Един от тях - 45-годишният Орлин Русев, е имал връзка с Ян Марсалек - бивш оперативен директор на германската система за електронни плащания Wirecard.

Марсалек е издирван от Интерпол и се смята, че се укрива край Москва, след като през 2020 г. Wirecard фалира, а ръководството ѝ бе подведено под отговорност за финансови измами в размер на около 2 млрд. евро.

43-годишният Марсалек е подозиран в пряка връзка с руската агентура през връзките си с австрийското разузнаване. Русия отказва да го предаде на германската прокуратура.

Руският разследващ сайт "Център Досие" публикува своя статия, в която твърди, че през 2015 г. Орлин Русев се е запознал с Ян Марсалек и по-късно му е продал оборудване, способно да определя местоположението и връзките на абонати през телефонна мрежа.

Посредник в сделката е бил руски гражданин, който живее в Чехия - Антон Гришаев.

Русев е влязъл в контакт с Марсалек, предагайки оферта от китайска компания за производство на водоустойчиви телефони Uphonemobile. Скоро след това българинът предлага на клиента си "екзотично устройство" - телефон на Samsung с висока степен на защита срещу проследяване.

"Център Досие" цитира тяхна кореспонденция, според която Русев е предоставил на Марсалек възможност за използване на протокол от мрежовата връзка SS7, която с която телефонните оператори обменят данни помежду си.

Мрежата има уязвимост, която е експлоатирана от различни шпионски софтуери - вкл. израелския Pegasus. Според медията, достъпът до нея може да бъде пробит, ако човек има връзка в компанията, предоставяща клетъчната услуга, или ако регистрира частен оператор в която и да е страна.

Изпращайки SMS на абонатите, той може да разбере точната им локация, а в най-краен вариант - да влезе и във файловата система на устройствата.

Посредникът Антон Гришаев е работил в чешкото подразделение на телекома T-Mobile. Предполага се, че той е имал достъп до вътрешната им система. Това може да е позволило на Марсалек да проследи къде се намират конкретни абонати. При активиране на специален софтуер той може да събере и данни за обажданията, както и IMEI и IMSI идентификаторите на устройството и картата.

Преминаването през чуждестранна мрежа би дало възможност на Марсалек и да избегне контрола на германските спецслужби, пише "Център Досие".

Русев е обещавал на клиента си, че Антон Гришаев сам ще се занимава с конфигурацията на сим-картите му в Чехия.

Руският разследващ сайт показва още, че компанията-собственик зад една от фирмите, с които е свързан Орлин Русев - Cloud Telecom - е била руско дружество, базирано в Москва "ЕлКомТел". Английското ѝ представителство се е намирало в Съфолк, в района, в който се предполага, че е живял Русев.

Руската "ЕлКомТел" е заличена от сайта на Cloud Telecom през 2017 г. Тя променя и своя адрес и наименование в руските регистри. В списъка с учредителите на дружеството е записана Олга Сергеевна Гришаева, която според "Центр Досие" е сестра на Антон Гришаев. Двамата са родом от затворен град в руската Томска област, в който е имало комбинат за производство на обогатен уран и плутоний.

Никой не иска да припознае заподозрените в руски шпионаж за "свои" хора в секциите в Лондон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024