Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет е избран за нов лидер на Християндемократическия съюз на Германия. Лашет спечели мнозинството от делегатите на конгреса, като изпревари съперниците си Фридрих Мерц и Норберт Рьотген от втория тур.

Лашет е получил 521 гласа срещу 466 за втория останал кандидат Мерц.

Четирима души са се въздържали при гласуването.

59-годишният политик е близък съюзник на канцлера Ангела Меркел и защитаваше нейната миграционна политика. Той управлява провинцията с най-голямо население в Германия - Северен Рейн-Вестфалия - от 2017 г.

Определят го като умерен политик, защитник на европейската интеграция и вероятно ще продължи политиката на Меркел.

Лашет се смяташе за почти сигурен наследник на подалата оставка Анегрет Крамп-Каренбауер начело на ХДС и потенциален нов канцлер на Германия, но избухването на пандемията от Covid-19 постави под въпрос бъдещето му в националната политика.

Северен Рейн-Вестфалия беше една от най-сериозно засегнатите провинции от епидемията - там се разви и огнището в кланицата TÖNNIES, индустриален гигант в месарската промишленост на Германия.

В кланицата работят множество имигранти от България и Румъния, които са наети през частни посреднически фирми. Първоначално мениджърите на компанията и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет се опитаха да обвържат вътрешната епидемия с пътуванията на гастарбайтерите от Източна Европа.

Тогава външният министър Екатерина Захариева поиска публично извинение от Лашет по време на срещата с германския си колега Хайко Маас, а по-късно политикът от ХДС каза, че "не бива да обвързваме вируса с хора от какъвто и да е произход" и прехвърли отговорността на компанията, от която поиска значително подобряване на жилищните условия на емигрантите.

"Месният барон" на Германия, който държи в робство българи и румънци

Армин Лашет е роден в католическо семейство, като предшествениците му са емигрирали от региона на Лиеж (Белгия) в германския град Аахен през 20-те години на ХХ век. По професия е юрист, но е работил и като журналист между 1986 и 1994 г. Женен е и има три деца - двама синове и дъщеря.

В интервю за Politico, Армин Лашет се застъпва за намиране на "европейско решение" за миграционната криза, като посочва, че ЕС не може да изостави страните по периферията да се справят сами с натиска от имигранти. Предложенията му за общо решение включват по-добра защита на външните граници и подобрени процедури по издаване на статут на убежище, както и засилване на ролята на ЕС в отношенията със страните в средиземноморския регион - от Африка и арабския свят.

Лашет предлага продължаване на търговските отношения между Европа и Китай на базата на "международния ред, основан на правилата", като обвързва търговията с изискването за защита на човешките права. Той нарича Китай "световна сила, към която трябва да се отнасяме с реализъм и самочувствие" и отхвърля критиките срещу съюза за това, че развива икономически връзки с тоталитарна държава. "Навремето търгувахме със СССР и страните от Източния блок. Част от енергийните ни доставки идват от страни, които не следват нашия обществен модел. Но въпреки това търгуваме с тях".

На въпроса за позицията му по газопровода Северен поток 2, който създаде конфликт между САЩ и Германия заради задълбочаването на енергийните връзки на Европа с Русия, Лашет отговаря, че "трябва да избягваме крайни решения" по случая и заявява, че "е съгласен с канцлера" Ангела Меркел в досегашната й политика да не се отказва от довършването на проекта.

Армин Лашет подкрепя идеята, че Германия трябва да увеличи ресурсите си за отбрана - едно от настояванията на американската администрация в последните години - и говори за нуждата от разширяване на приноса към европейската сигурност.

Лашет подкрепя разширяването на ЕС, като посочва, че разбира притесненията на някои страни, но "алтернативата да оставим (съседните държави в Европа) извън нашата общност ще имат по-големи и недобри последици".

Той не подкрепя призивите за изключване на държави като Унгария и Полша от ЕС при нарушения на правилата за върховенство на закона - вместо това настоява да се продължи практиката на наказателните процедури и евентуалните финансови санкции.


Ваксините може да размразят леда между Германия и Русия след цяла година скандали

Иън Бремър: Политическите рискове на 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов