"Асансьорът през 4 г. сваля 240 пътници. Ако не влязат хората от площада, пак ще влязат мутрите" Снимка: © Getty Images

До петата серия от протеста „Велико народно въстание“ правителството трябва да е паднало – това обявиха адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян от „Отровното трио“. В интервю за „Тази неделя“ по bTV тримата споделиха, че българинът „днес е революционер“.

„Ще бъдем революционери“, каза Хаджигенов. „На този протест успяхме да създадем гражданско общество – нещо, което не съумяхме да направим цели 30 години. Днес българинът е революционер. Сега мятаме яйца, ако желаете, може и нещо друго“. А Минеков добави: „Надявам се, че вече сме революционери – шест министри бяха прогонени от началото на протестите, имаше серия от инциденти вътре в правителството, имаше отваряне на европейските очи. Мисля, че скоро ще имаме успех, съвсем скоро“.

Организаторите на демонстрациите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев отбелязаха, че утре в Брюксел ще се разглежда положението с България и „цяла Европа трябва да види, че българите са изправени, за сметка на лъжите на властта, че това е преходно явление“. „Да знаят тези хора, че българите не са склонили глава“, добавиха от „Отровното трио“.

Велислав Минеков заминава за Брюксел, където ще има дебат за върховенството на закона в България на заседание на Европарламента. „Както казах, възнамерявам да извърша някои предателства, но не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. И ще го направя достойно. Сега ще видите на какво съм способен, бъдете сигурни“, каза той.

Снощи се проведе четвъртият протест от серията „Велико народно въстание“. Той премина без инциденти и със засилено полицейско присъствие.

„Уморихме се, но няма да спрем. Тези, които искат по-тихо да протестират – да го правят. Ние на площада сме с тъпани, яйца, правим речи. Хората имат избор, разделиха се на части. Когато има сблъсък, обществото се разделя, но това не е инцидент. Една част от обществото се чуди – „Абе, на тези колко им платиха?“, други казват „Не ми харесва така, да видим какво ще стане“, трети добавят „Тези дали харесват този нюанс на цветовете, или другия“, каза Арман Бабикян.

„Всички хора, които са на площада, трябва да се мобилизират и да влязат в обществения оборот, за да сменят властта. Асансьорът на всеки 4 години се качва и сваля 240 пътници. Ако не влязат тези хора от площада, пак ще влязат мутрите“, каза Бабикян.

Тримата за пореден път бяха попитани дали им плащат, за да организират протестите. Хаджигенов и Минеков отрекоха и се пошегуваха с тези твърдения, а Бабикян каза: „Когато обяснението в обществената глава минава само през лева, значи има огромен проблем, повреда в обществения мозък. Повредата няма да се излекува с площад, а с образование“.

„Ние не говорим от името на народа, ние сме народа“, отбелязаха от „Отровното трио“.

На въпрос как адвокат, скулптор и пиар специалист са се събрали да работят заедно, Николай Хаджигенов сподели, че „адвокатите по принцип са революционери, адвокатът защитава малък човек срещу голяма държава“.

„Преди 4 години всеки водеше тази битка поотделно, но се събрахме. Свободата има цена, а ние трябва да я платим. Много хора не искат да бъдат роби. Наложи се да зарежем всичко (б.а. – семейство, работа), за да приключим диктатурата на Борисов“, каза още той.

Тримата приеха с насмешка опитите да бъдат дискредитирани. Хаджигенов каза, че „няма спечелено дело почти 20 години“ и не знае как е „оцелял“. „Семеен приятел съм на Цветан Василев“, каза той иронично, след което уточни, че го е виждал само по телевизията.

Бабикян отрече да е работил по кампания на Борисов за изборите през 2007 и да му е искал милиони. „Има около 200 хиляди души свидетели, че тогава правих избори в Русе. Намирах се на 320 км от кампанията, която сънува г-н Борисов. Чаках да произнесе името ми, за да може да се занимае Хаджигенов с него. Името на човека, който работеше с тази кампания, не е лошо, също започва с „Б“, но не е моето. Не е нужно аз да го казвам. Да го каже министър-председателят, за да лъсне истината. Този човек стана кмет и седна върху един огромен бюджет за крадене“.

„Ние сме на площада, защото могат да се чуят мнения, а не да се купуват мнения. Хората започнаха да различават платените“, каза Бабикян. А Хаджигенов уточни, че ако тримата си били платени, то нямаше да се измъкнат безнаказано досега. „Достигнахме 150 хиляди лева дарения. Цялата държава ни е на главата и не са открили нищо. Как не видяхте една стотинка от Божков?“, попита той реторично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024