В Европарламента ще има дебат за върховенството на закона в България Снимка: © Getty Images

Върховенството на закона в България ще бъде обсъждано в пленарната зала на Европейския парламент. Това ще се случи през първата седмица на октомври. Новината съобщи евродепутатът Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Според нея – България ще понесе последствия заради корупцията и правителството не трябва да си прави „никакви илюзии“.

„Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение", каза Йончева пред bTV. Тя обясни, че дебат ще има, защото „на страната ни се гледа по различен начин“.

"Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде“, призова тя. „Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват".

Евродепутатът от квотата на БСП посочи още, че в Европейския парламент се говори все повече за върховенството на закона в България заради продължаващите вече над два месеца протести срещу кабинета на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ – няма голяма европейска медия, която да не пише за протестите у нас.

„Можем да се сравняваме с Беларус, защото имаме авторитарен режим“, каза Йончева.

Вчера представителите на Европейската комисия отказаха да говорят пряко за протестите в България в Европейския парламент, след като евродепутати отправиха въпроси за подхода на ЕК към страната ни. Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова не отговори дали вижда реален напредък в борбата с корупцията в България. По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните членки.

Йоурова добави, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава и на 23 септември ще излезе официален доклад, в който ще се опише състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Той ще включва още наблюдение върху съдебната система и медийната среда.


ЕК избегна да говори за протестите у нас, скоро ще има резултати от мониторинга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024