ЕК избегна да говори за протестите у нас, скоро ще има резултати от мониторинга Снимка: © Getty Images

Представителите на Европейската комисия отказаха да говорят пряко за протестите в България в Европейския парламент, след като евродепутати отправиха въпроси за подхода на ЕК към страната ни.

Днес Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) проведе среща, на която обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка, или както е по-известен – „мониторинг“ върху правосъдната реформа у нас. На нея не присъстваха представители на българските власти, но имаше български евродепутати.

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова не отговори дали вижда реален напредък в борбата с корупцията в България. По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните членки.

Йоурова добави, че Механизмът за сътрудничество и проверка продължава и на 23 септември ще излезе официален доклад, в който ще се опише състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Той ще включва още наблюдение върху съдебната система и медийната среда.

На въпрос дали мониторингът над България ще бъде прекратен, чехкинята каза: "За мен би било преждевременно да дам дата за края на Механизма на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017 година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни членки".

„Европа не може да направи много, ако демокрацията не работи добре нито "отгоре надолу" - на нивото на институциите, нито "отдолу нагоре", или когато става дума за правото на мирен протест. Демонстрациите от последните месеци обаче показват колко важно е за хората доброто управление и Европейската комисия следи случващото се внимателно“, каза Йоурова, цитирана от „Дневник“.

"Основните проблеми продължават да са корупцията по високите етажи, независимостта на съдебната власт и отчетността на главния прокурор", каза тя относно България.

Клеър Дейли от Групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица крикиткува ЕК, че не предприема нищо по тези въпроси и това изглежда като "съучастие". "Няма нищо такова - не съм съучастничка на Борисов", каза Йоурова, цитирана от "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024