Асен Балтов за сигнала до ДАНС срещу лекари от "Пирогов":  Аз бях длъжен да го направя Снимка: © Булевард България

Проф. Асен Балтов потвърди, че в края на 2017 г. е подал сигнал до ДАНС за "подривни действия" срещу свои колеги от УМБАЛСМ "Пирогов", които са организирали протести срещу неговото назначаване за директор.

Балтов обяви, че го е направил в изпълнение на задълженията си като ръководител на стратегически обект за националната сигурност, какъвто е най-голямата спешна болница в страната.

Това му е било указано и от страна на служители на ДАНС, които той не назова поименно, но описа като "хората, които отговарят за здравеопазването".

"Самите колеги от ДАНС казаха, че трябва да подам такъв доклад, а те ще преценят дали да вземат отношение по него или не, и какво ще правят оттук нататък. Факт е, че също се интересуваше. Протестите се водеха под надслова, че това е една синдикална организация, а всъщност се оказа, че зад нея няма никакви синдикални искания", каза Балтов в интервю за bTV.

В писмото му се твърди, че протестите са "незаконни действия", които целят "дестабилизиране и значително затрудняване на дейността на болницата и уронване авторитета на УМБАЛСМ "Пирогов" в навечерието на европредседателството". Сигналът е подаден срещу 7 души вкл. двама началници на клиники Стоян Сопотенски и Петър Атанасов, още двама лекари и три медицински сестри.

От думите му стана ясно, че служители на контраразузнавателната служба правят редовни проверки в "Пирогов" поне веднъж на всеки три месеца.

"От нас се изисква ако има някакви проблеми, да ги съобщаваме. Ако в момента има такива брожения пред "Пирогов", Поромански трябва да направи абсолютно същото", каза Балтов.

На въпроса как би определил протестите на служители на "Пирогов" през 2021 г. по повод собственото му уволнение, Балтов коментира "като изблик на емоция на колегите".

Попитан какво е по-различното между двете събития, той каза: "Предишните бяха целенасочено подготвени, когато аз няма да бъда в болница. Изключително добре подготвени, след като аз тръгвам от болницата. По този начин са се опитвали да ескалират напрежението".

Балтов обвини организаторите на протестите през 2017 в това, че е настъпил "тотален срив на дейността на болницата" за няколко седмици.

Той не се съгласи с определението "донос" за сигнала си до ДАНС.

Проф. Асен Балтов ще заведе дело срещу ръководството на "Пирогов" заради дисциплинарното си уволнение. Той прогнозира, че част от колегите му, които го подкрепиха в последните седмици, ще бъдат отстранени от ръководни длъжности в текущите конкурси за началници на 28 клиники.

Балтов отрече да е нарушавал етичния кодекс за поведение на медиците в болницата.

"Няма такива случаи, поне като лекар всички знаят какво съм направил за хората. Да те уволнят като обикновен лекар, изисква или да си нарушил Кодекса на труда, да е подадено много сериозно оплакване срещу работата като лекар. (Уволнението е) абсолютно политическо. Няма какво да се лъжем", каза той.

Асен Балтов коментира, че не смята да се занимава с политика след освобождаването му от "Пирогов".

"Всички ме познават като лекар. Политиката е по-скоро работа, която трябва да вършат политиците. Не е имало разговори с мен", каза той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024