Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че правителството ще изчерпи скоро всички възможности за покриване на Covid-мерките, ако не се направи актуализация на Бюджет 2021. 

Проблемът не е в изчерпване на приходите, напротив, МФ декларира наличието на излишък от около 2 млрд. лв. Служебният кабинет обаче няма право да харчи повече от предварително заложените разходни тавани по различните направления. 

"Възможностите за допълнително преструктуриране на разходите и търсене на разходни пера, които няма да се случат, за да подкрепим бизнеса, здравеопазването и пенсионерите, са много силно ограничени. Приходите ги има. На нас ни трябва разрешение от парламента тези средства да бъдат пренасочени: 535 млн. лв. за социални мерки, актуализация на пенсиите от 1 октомври, социални разходи, допълнителни 430 млн. лв. помощи за бизнеса, допълнителни 113 млн. лв. за избори и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Тези пари ги има, но без санкция на парламента, ние нямаме възможност да ги насочим", каза Василев. 

При заложени първоначално 1,196 млрд. лв. за Covid-мерки, държавата вече е похарчила почти двойно повече средства. Дадени са 522 млн. лв. допълнително за пенсионерите, 280 млн. за мярката 60/40, 36 млн. лв. допълнително за избори и 258 млн. лв. за здравеопазване, каза Асен Василев. 

Допълнителният 1,094 млрд. лв. досега е събран с активиране на т.нар. буфер на бюджета - 5% от одобрените разходи на всяко министерство могат да бъдат пренасочвани за нуждите на здравеопазването. 

От въпросния буфер остават малко под 400 млн. лв., според данните на Асен Василев. 

"Ако буферът бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не щатни бройки, ще останат без пари за заплати и за издръжка. Това ще засегне особено силно МВР, Министерство на правосъдието в частта за затвори и охрана, Министерство на труда и социалната политика, както и плащанията, които МРРБ трябва да извърши към строителите", каза той. 

Ако парламентът не приеме актуализацията, която той е предложил, служебното правителство ще трябва да изчерпи буфера и да спре някои от Covid-мерките, за да покрие социалните разходи като 50-те лева към пенсиите на възрастните хора или помощта за медиците. 

"Пари за избори ще има, пари за бизнес - няма да има. Парите за здраве ще трябва да са на база активиране на буфера. Може би ще има възможност да се продължат 50-те лева за пенсионерите през септември, но за октомври не е ясно. Въпросът не е докога ще стигнат парите - ние пари имаме. Въпросът е кога ще стигнем тавана на максимално одобрените разходи. За момента е разчетено всичко да работи без проблем до края на август. Оттам нататък може да се правят допълнителни преструктурирания, за да се покрият септември и октомври с много трудности и без допълнителна помощ за бизнеса. Ноември ако има парламент, ще трябва да прави актуализация за една седмица, за да вдигне разходните прагове", каза Асен Василев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство