Асен Василев: Без актуализация на бюджета ще има пари за избори, но няма да има пари за бизнеса Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че правителството ще изчерпи скоро всички възможности за покриване на Covid-мерките, ако не се направи актуализация на Бюджет 2021.

Проблемът не е в изчерпване на приходите, напротив, МФ декларира наличието на излишък от около 2 млрд. лв. Служебният кабинет обаче няма право да харчи повече от предварително заложените разходни тавани по различните направления.

"Възможностите за допълнително преструктуриране на разходите и търсене на разходни пера, които няма да се случат, за да подкрепим бизнеса, здравеопазването и пенсионерите, са много силно ограничени. Приходите ги има. На нас ни трябва разрешение от парламента тези средства да бъдат пренасочени: 535 млн. лв. за социални мерки, актуализация на пенсиите от 1 октомври, социални разходи, допълнителни 430 млн. лв. помощи за бизнеса, допълнителни 113 млн. лв. за избори и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Тези пари ги има, но без санкция на парламента, ние нямаме възможност да ги насочим", каза Василев.

При заложени първоначално 1,196 млрд. лв. за Covid-мерки, държавата вече е похарчила почти двойно повече средства. Дадени са 522 млн. лв. допълнително за пенсионерите, 280 млн. за мярката 60/40, 36 млн. лв. допълнително за избори и 258 млн. лв. за здравеопазване, каза Асен Василев.

Допълнителният 1,094 млрд. лв. досега е събран с активиране на т.нар. буфер на бюджета - 5% от одобрените разходи на всяко министерство могат да бъдат пренасочвани за нуждите на здравеопазването.

От въпросния буфер остават малко под 400 млн. лв., според данните на Асен Василев.

"Ако буферът бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не щатни бройки, ще останат без пари за заплати и за издръжка. Това ще засегне особено силно МВР, Министерство на правосъдието в частта за затвори и охрана, Министерство на труда и социалната политика, както и плащанията, които МРРБ трябва да извърши към строителите", каза той.

Ако парламентът не приеме актуализацията, която той е предложил, служебното правителство ще трябва да изчерпи буфера и да спре някои от Covid-мерките, за да покрие социалните разходи като 50-те лева към пенсиите на възрастните хора или помощта за медиците.

"Пари за избори ще има, пари за бизнес - няма да има. Парите за здраве ще трябва да са на база активиране на буфера. Може би ще има възможност да се продължат 50-те лева за пенсионерите през септември, но за октомври не е ясно. Въпросът не е докога ще стигнат парите - ние пари имаме. Въпросът е кога ще стигнем тавана на максимално одобрените разходи. За момента е разчетено всичко да работи без проблем до края на август. Оттам нататък може да се правят допълнителни преструктурирания, за да се покрият септември и октомври с много трудности и без допълнителна помощ за бизнеса. Ноември ако има парламент, ще трябва да прави актуализация за една седмица, за да вдигне разходните прагове", каза Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024