Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обвини, пред Нова телевизия, президента Румен Радев в действия, които са саботирали кандидатурата на България за влизане в Шенген.

"Президентът махна човека, който беше шеф на БАБХ и който започна да се бори, да се затегне границата. Президентът върна старото ръководство, а то на 30 ноември не си плати 70 лв. такса, за да продължи съдебната битка с лабораторията," посочи бившият министър на финансите.

Василев не се съгласи с думите на Радев, че изказването на нидерландския премиер е било цинично.

"Не съм съгласен и мисля, че президентът е един от основните фактори за неприемането ни в Шенген. Защото това, което се случва на "Капитан Андреево" е абсолютно скандално. Възстановяват се старите схеми, които бяха спрени. Възстановява се старото ръководство, не се плаща такса в съда, за да не може държавата да обжалва решението срещу "Евролаб" и да може "Евролаб" да спечели служебно. Всичко това е възстановяване на частната граница. Е, как да ни вкарат в Шенген, когато вместо да вървим напред, вървим назад?" попита Василев.

Според него по време на управлението на ПП е имало надежди за позитивен развой и приемане на България в шенгенскта зона.

"Смятам, че много помогнахме и голямата вреда дойде от това, че всичко беше спряно наполовина. Имаше шанс да влезем, ако това, което започнахме като правителство, беше продължено," поясни той.

Това не бе единствената реплика на Василев за Радев, като изтъкна и често припокриващите се позиции на президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните месеци:

"Виждаме, че в момента има много тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има много срещи между президента и г-н Борисов, които са се случили през последните няколко месеца и има много ясно стиковане и координиране на действията. Както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и от гледна точка на възстановяване на порочни практики."

Относно това какво ще предприеме "Продължаваме промяната" при втория мандат, съпредседателят на партията отвърна: "Ние най-вероятно ще върнем мандата. Има още една седмица, чудо може да се случи, но не вярвам."

Василев коментира и промяната в позицията на БСП, които влошиха отношенията си с ПП:

"Да, колегите от БСП с текущото ръководство решиха, че искат да играят в един отбор с тази част от политиците в България, които искат да върнат миналото. Истината е, че в момента сме свидетели на тежък разлом в политиката - дали това, което 30 години се е случвало, и което ни остави най-бедни в Европейския съюз, остави ни в периферията, ще продължи е важно. Причината е, че някои искат то да продължи, понеже евросредставата си ги разпределяха в едни обръчи от фирми, ако използваме израза на Ахмед Доган."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023