Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обвини, пред Нова телевизия, президента Румен Радев в действия, които са саботирали кандидатурата на България за влизане в Шенген.

"Президентът махна човека, който беше шеф на БАБХ и който започна да се бори, да се затегне границата. Президентът върна старото ръководство, а то на 30 ноември не си плати 70 лв. такса, за да продължи съдебната битка с лабораторията," посочи бившият министър на финансите.

Василев не се съгласи с думите на Радев, че изказването на нидерландския премиер е било цинично.

"Не съм съгласен и мисля, че президентът е един от основните фактори за неприемането ни в Шенген. Защото това, което се случва на "Капитан Андреево" е абсолютно скандално. Възстановяват се старите схеми, които бяха спрени. Възстановява се старото ръководство, не се плаща такса в съда, за да не може държавата да обжалва решението срещу "Евролаб" и да може "Евролаб" да спечели служебно. Всичко това е възстановяване на частната граница. Е, как да ни вкарат в Шенген, когато вместо да вървим напред, вървим назад?" попита Василев.

Според него по време на управлението на ПП е имало надежди за позитивен развой и приемане на България в шенгенскта зона.

"Смятам, че много помогнахме и голямата вреда дойде от това, че всичко беше спряно наполовина. Имаше шанс да влезем, ако това, което започнахме като правителство, беше продължено," поясни той.

Това не бе единствената реплика на Василев за Радев, като изтъкна и често припокриващите се позиции на президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните месеци:

"Виждаме, че в момента има много тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има много срещи между президента и г-н Борисов, които са се случили през последните няколко месеца и има много ясно стиковане и координиране на действията. Както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и от гледна точка на възстановяване на порочни практики."

Относно това какво ще предприеме "Продължаваме промяната" при втория мандат, съпредседателят на партията отвърна: "Ние най-вероятно ще върнем мандата. Има още една седмица, чудо може да се случи, но не вярвам."

Василев коментира и промяната в позицията на БСП, които влошиха отношенията си с ПП:

"Да, колегите от БСП с текущото ръководство решиха, че искат да играят в един отбор с тази част от политиците в България, които искат да върнат миналото. Истината е, че в момента сме свидетели на тежък разлом в политиката - дали това, което 30 години се е случвало, и което ни остави най-бедни в Европейския съюз, остави ни в периферията, ще продължи е важно. Причината е, че някои искат то да продължи, понеже евросредставата си ги разпределяха в едни обръчи от фирми, ако използваме израза на Ахмед Доган."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024