Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обвини, пред Нова телевизия, президента Румен Радев в действия, които са саботирали кандидатурата на България за влизане в Шенген.

"Президентът махна човека, който беше шеф на БАБХ и който започна да се бори, да се затегне границата. Президентът върна старото ръководство, а то на 30 ноември не си плати 70 лв. такса, за да продължи съдебната битка с лабораторията," посочи бившият министър на финансите.

Василев не се съгласи с думите на Радев, че изказването на нидерландския премиер е било цинично.

"Не съм съгласен и мисля, че президентът е един от основните фактори за неприемането ни в Шенген. Защото това, което се случва на "Капитан Андреево" е абсолютно скандално. Възстановяват се старите схеми, които бяха спрени. Възстановява се старото ръководство, не се плаща такса в съда, за да не може държавата да обжалва решението срещу "Евролаб" и да може "Евролаб" да спечели служебно. Всичко това е възстановяване на частната граница. Е, как да ни вкарат в Шенген, когато вместо да вървим напред, вървим назад?" попита Василев.

Според него по време на управлението на ПП е имало надежди за позитивен развой и приемане на България в шенгенскта зона.

"Смятам, че много помогнахме и голямата вреда дойде от това, че всичко беше спряно наполовина. Имаше шанс да влезем, ако това, което започнахме като правителство, беше продължено," поясни той.

Това не бе единствената реплика на Василев за Радев, като изтъкна и често припокриващите се позиции на президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните месеци:

"Виждаме, че в момента има много тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има много срещи между президента и г-н Борисов, които са се случили през последните няколко месеца и има много ясно стиковане и координиране на действията. Както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и от гледна точка на възстановяване на порочни практики."

Относно това какво ще предприеме "Продължаваме промяната" при втория мандат, съпредседателят на партията отвърна: "Ние най-вероятно ще върнем мандата. Има още една седмица, чудо може да се случи, но не вярвам."

Василев коментира и промяната в позицията на БСП, които влошиха отношенията си с ПП:

"Да, колегите от БСП с текущото ръководство решиха, че искат да играят в един отбор с тази част от политиците в България, които искат да върнат миналото. Истината е, че в момента сме свидетели на тежък разлом в политиката - дали това, което 30 години се е случвало, и което ни остави най-бедни в Европейския съюз, остави ни в периферията, ще продължи е важно. Причината е, че някои искат то да продължи, понеже евросредставата си ги разпределяха в едни обръчи от фирми, ако използваме израза на Ахмед Доган."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024