Снимка: © БНТ

Финансовият министър Асен Василев заяви, че месечният бонус от 1000 лева за медиците на първа линия се запазва с Бюджет 2022, а освен това предстои засилване на помощта за педиатричното здравеопазване.

„Ще осигурим допълнителни средства, по-добре остойностени пътеки, специално за детската болница ще има повече пари, значително повече са и средствата за доболничната помощ. За сектор здравеопазване пакетът е над 1 милиард лева повече спрямо миналата година“, заяви Василев пред БНТ.

„Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а да увеличим по принцип възнагражденията на лекарите. В НЗОК чакаме допълнителни приходи от 600 млн. лв. от вноски в рамките на тази година, те трябва да стигнат до лекарите“, обяви министърът.

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Според него проблемът с Бюджет 2022 не е наличието на финансов ресурс, а правилно да се остойностят политиките, заложени в коалиционното споразумение, и да са в срок.

„Инфлацията е в рамките на 1,5%-2% над това, което е в Еврозоната. В Германия е 5,6%, в Еврозоната – 5%, при нас е над 7% в края на годината. Ние сме енергоемка икономика и това беше очаквано, не е голяма изненада. Очакваме проинфлационна среда следващата година. Не очакваме да мине 10%“, каза Василев. „Средногодишна инфлация за 2022 се очаква между 5 и 6%. Пикът ще е през март и април“.

„Бюджетът е доста социален, в него има заложени, освен политиката по пенсиите, безплатни детски градини от 1 април за всички деца, които са в държавните и общинските градини. Ще има и компенсации за родителите, които не могат да запишат децата си. 125% от средната работна заплата е тази на учителите. Отчитайки увеличението на средната заплата за миналата година, има увеличение и за педагозите“, каза Василев.

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Той добави, че мерките за бизнеса като 60-40 се запазват, а при затваряне ще се задействат още „Запази ме плюс“ както и мерките за поддържане на заетостта.

„Имаме специфични мерки за хората, работещи в сферите на културата и туризма. За туризма има 35 евро на седалка – чартърната програма. Повечето мерки ги имаше и миналата година“, каза Василев.

„Няма предвидени промени в данъчните ставки. Единствено данъкът върху лихвите се отменя и данък уикенд, доколкото е възможно, е ограничен неговият обхват. По време на актуализацията, ако има предложение от индустрията, бихме променили някои акцизи. Със Закона за бюджета обаче няма влизане за повишени акцизи“, заяви той.

На въпрос кое не му е харесало в проектобюджета на служебния кабинет, Василев отговори, че инфлацията се е вдигнала, доста допълнителни средства са влезли в бюджета в края на годината и не е имало заложени политики по коалиционното споразумение в проекта на служебното правителство с финансов министър Валери Белчев.

„В момента има ваучери за храна, сега ще има и за ток, и за парно. Това би помогнало – вместо да се дават пари в плик, да се дават ваучери, за които няма данъчно облагане“, заяви Василев.

Попитан кой ще гарантира, че ще е обран скокът на газа след края на мораториума през март, той каза: „Имаме КЕВР, която да си влезе в ролята, която е двояка – като регулатор на енергийната борса и като регулатор на целия сектор“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"