Асен Василев е осъден да плати 5 хил. лв. на бивш депутат заради клевета Снимка: © Булевард България

Министърът на финансите Асен Василев е осъден на първа инстанция да плати 5000 лева на бившия депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански. Такова е решението на Софийския градски съд по гражданско дело за клевета, заведено от Каримански срещу Василев, съобщава правният сайт "Лекс".

Предявеният иск е в размер на 26 хил. лева и е заради интервю пред "Дарик" на финансовия министър от април 2022 г. - когато Каримански е кандидат за управител на Българската народна банка (БНБ). По това време тогавашните управляващи задвижиха процедурата по избора на нов гуверньор на БНБ. "Има такъв народ" номинираха Каримански, но от "Продължаваме промяната" също издигнаха кандидат - Андрей Гюров.

В крайна сметка това стана повод за известно напрежение между тогавашните партньори, а година по-късно Димитър Радев беше преизбран за управител на банката. Гюров стана подуправител.

В интервюто пред "Дарик" Асен Василев говори за журналистически материали, свързани с миналото на Каримански като изпълнителен директор на "Инвестбанк". Финансовият министър казва:

"Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза… той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лева, на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати".

Думите му са свързани с разследвания на изданията "Bird" и "E-Вестник". Те разкриват, че докато Каримански е директор на "Инвестбанк", банката е изплатила близо 1,2 млн. лева на социално слаб гражданин, който се регистрирал като управител на фирмата "ДИГ-94", която по това време водела дело срещу „Инвестбанк“ за липсващи пари.

След като фирмата спечелила делото на втора инстанция, фиктивният управител на фирмата бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което фирмата успяла да си възстанови дължимото, припомня "Лекс".

Пред съда Каримански посочва, че твърденията на Асен Василев по негов адрес са неверни, тъй като той не е осъждан за подобно престъпление. А съдът допуска на първа инстанция, че финансовият министър трябва да бъде подведен под отговорност за клевета.

"На фона на отрицателното си мнение, на каквото безспорно всеки има право, Василев е изразил твърдение, което прекрачва границите на свободата на мнение. Дори и подписът под споразумението да е положен от Любомир Каримански като изпълнителен директор на „Инвестбанк“ АД през 2015 г., този факт е тенденциозно поднесен от Василев и внушава съпричастност на ищеца към престъпно деяние", се казва в решението на съда.

Искът на Каримански е за 26 хил. лв, но съдът уважава само 5 хил. лв. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024