Асен Василев: Икономическата философия на ГЕРБ е "Да го д***т бедните"

Вицепремиерът Асен Василев разбуни духовете по време на дебатите за вота на недоверие, като обвини ГЕРБ в "нескопосани мотиви" срещу финансовата му политика и саркастично описа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите "Да го д***т бедните".

"Знам, че е политически удобно да се говорят глупости, но ако искаме да имаме икономически дебат за това как по-добре да се управлява кризата, ние сме отворени във всеки един момент за този дебат. Това, което аз чувам, не е предложение как по-добре да се управлява кризата и как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която е "Да го д***т бедните". Това е икономическата философия, която проповядвате - да не увеличаваме пенсиите заради фискалната стабилност, да намалим бюджетния дефицит, за да няма пари нито за инвестиции, нито за учителите, нито за лекарите, нито за социалните програми. Такава икономическа политика няма да се води - вие я водихте в последните 12 години и постигнахме най-голямото разделение на бедни и богати в Европа. Това заварваме в тази държавата, това е причината 400 000 човека да напуснат държавата", каза Асен Василев по време на дебатите, с което провокира остри реакции от ГЕРБ и от "Възраждане".

"Да го д***т бедните" е реплика от филм, да не се плашат депутатите

Василев отхвърли мотивите на Кирил Ананиев (ГЕРБ) за това, че кабинетът е довел страната до "висок дефицит, растеж на вноса, заробващ дълг и фискалният резерв на критичния минимум"

Василев посочи, че дефицитът не е променен от нивото, гласувано в Бюджет 2022 преди няколко месеца. Растеж на вноса има заради поскъпването на горивата, което той посочи, че е неизбежно следствие.

"Добре е обаче, че износът расте доста. Даже когато махнем ефектът на инфлацията, той расте с 20%. Расте във всички стокови групи. Износът расте не заради вашата опорка за износа на оръжия, а расте във всички сфери на икономиката", каза той.

Колкото до дълга: "Ние заварихме дълг от 31,218 мрлд. лв. Към момента дългът е 30,462 млрд. лв., или той е намален. Ако дългът, който имаме в момента, е заробващ, то значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг/БВП в ЕС - 25% при максимално допустимо ниво от 60% по Маастрихтските критерии. Хърватия беше приета в еврозоната с 80% дълг към БВП. И Хърватия ли е заробена? Германия има над 100% дълг/БВП. И Германия ли е заробена? Дългът е нисък и се дължи на дълговата политика, която и вие сте провеждали в България. Тази политика може бъде поздравена в аспекта ѝ, че е държала основните параметри на държавата ниски. Дали ниските параметри си заслужават? Моят отговор е не. Тези ниски параметри в комбинация с огромното количество кражби на публичен ресурс са причината да нямаме пътища и болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование, а 1,5 млн. пенсионери бяха под линията на бедност, когато ги заварихме. Сега вече не са", каза още той.

В социалните мрежи бързо беше направена връзка между критиката на Асен Василев и скеч от филма "История на света" с Мел Брукс.

Изказването на Василев беше последвано от призив на Цончо Ганев от "Възраждане" към председателя на НС Мирослав Иванов да не допуска министрите да използват "цинизми" от трибуната на парламента.

Искрен Митев от ПП репликира Ганев, че цинизъм е да не се подкрепя актуализацията на бюджета, "когато казваш, че си за българския народ". Изявлението му донесе забележка от страна на Иванов.

Кратък отговор от ГЕРБ последва едва на по-късни изказвания - този път от бившия социален министър Деница Сачева.

"Не сме против увеличаването на пенсиите - рамките на последното управление на Борисов средната пенсия нараства с почти 200 лв. Винаги сме имали предвид финансовата стабилност на системата. Сега тук финансовият министър твърди, че едва ли не трябва да я пренебрегнем", каза тя.

Отговорът на Василев: "Аз се извиних за грубото изказване миналия път, но ви призовавам да се извините за грубата политика, която сте водиил 12 години. През 2009 г. ГЕРБ идва на власт и минималната пенсия е 136 лв. На 31 март 2021 г., когато ГЕРБ си отива от власт, минималната пенсия е 300 лв. За 12 години има увеличение от 164 лв. Сега минималната пенсия се увеличава на 467 лв., или 167 лв. увеличение за 12 месеца. За 12 години вие не успяхте да направите това, което нашите некадърни правителства направиха за 12 месеца"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024