Асен Василев: Най-обединяващият празник е 24 май Снимка: © Getty

Няма политическа сделка с ГЕРБ. За промени в конституцията трябват 160 гласа, а за промяна на националния празник такава вече има. Най-обединяващият празник е 24 май.

Това каза в предаването "На фокус" по Нова финансовият министър Асен Василев.

"Бюджетът е изпълним в този му вид. Успяхме да защитим голяма част от мерките за събиране на приходите. Разходната част е направена добре", коментира министърът.

По думите му това не е бюджет за затягане на коланите и всяка сфера е достатъчно финансирана.

За исканията на полицаите за повече средства за заплати, Василев попита ще получим ли повече патрули, камери и сигурност след вдигането на възнагражденията.

Тъй като не отговорило на тези въпроси, тези средства не били предвидени в бюджета.

Василев смята, че не са направили политически компромис и са изпълнили плановете си за 3% дефицит.

"Подкрепени са всички сфери", счита Василев.

"Въпреки че има брожения, има и средства за културата - преди били 240 млн., а м.г. били заложени 340 млн., които обаче не били използвани. Сега са заложени 357 млн. лв. Пари в торба не се дават, трябва ясна идея за какво ще се използват", уточни министърът.

Според Василев в културата се действа като последните години на тоталитаризма - "даваха се пари безотчетно, за да е спокойно всичко и да се славят управляващите".

Той се оплака, че субсидирането е на делегирана бройка и квадратен метър, а не е "има ли танцови състави, колко човека са посетили библиотеката и какво е свършено".

"Може да взима пари и без дейност, защото има квадратни метри. Това не е нормално и трябва да се смени", заяви той.

Василев каза още, че няма да има такси по базови сметки. За възмущението си след края на продължителната бюджетната комисия тпреди окончателното гласуване на финансовата рамка, той уточни, че проблем са били данъчните закони. В крайна сметка в зала обаче минало всичко, като се изключи идеята му за касовата бележка - да не се плаща без такава.

Според бившият депутат от ПП имало определени корпоративни интереси, които не са щастливи, че се върви към изсветляване на икономиката и действали през всички партии. "Възраждане" и ИТН, например, гласували срещу данъчните закони. Всички фирми, които теглят дивиденти на каса, и след това раздават пари в плик, вече няма да могат да го правят, защото дивидентът ще върви по банка и НАП ще може да затегне контрола.

"Няма нищо ново договорено с Брюксел, и сега в кратки срокове, август и септември трябва да го приключим. Имаше и ненаписани закони", заяви министърът.

И даде пример със Закона за енергетиката, който тепърва излиза за обществено обсъждане. Това обаче означа, че "няма да има отпуски и ще трябва да се работи активно, за да може септември да мине през НС. И парламентът ще работи до 1 -2 през нощта, за да се приеме", акцентира Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024