Асен Василев не изключи Митрофанова да бъде обявена за "персона нон грата" още днес

Предложението на "Демократична България" за обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за "персона нон грата" се обсъжда на заседание на Министерския съвет.

Това обяви финансовият вицепремиер Асен Василев.

Попитан от журналисти дали правителството вече има позиция по искането на ДБ, Василев каза: "Такава позиция на правителството се обсъжда".

Той поясни, че заседанието на Министерски съвет все още продължава и че "е възможно до края на деня правителството да излезе с обща позиция", без да отхвърля варианта с принудителното отзоваване на Елеонора Митрофанова.

Призивът за изгонването ѝ от България дойде в декларация на Антоанета Цонева в Народното събрание във връзка със зверствата на руската армия в Буча.

"Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва – и руския посланик, настояваме за обявяването за персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България", каза Цонева.

В последните няколко седмици МВнР поиска отстраняването на общо 13 служители на Руското посолство, включително първи секретар, заради данни за това, че са се занимавали с разузнавателна дейност под дипломатическо прикритие.

Българският посланик в Русия беше върнат в България за консултации на 28 март, като премиерът Кирил Петков публично обяви, че очаква Москва да предприеме същата стъпка по отношение на Митрофанова.

Отношенията с нея бяха обтегнати още от началото на войната в Украйна, след като Руското посолство обвини "евроатлантическите подлоги" за това, че каналът им във Facebook бил блокиран временно.

Петков поиска и получи формално извинение от Митрофанова, но недипломатичните ѝ изяви не само не спряха, а зачестиха - вкл. с предупреждение до премиера, че "чиновник" не можел да си позволява да критикува публично посланика на Русия.

България прибира посланика си от Москва с правителствения самолет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024