Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

Потенциалният бъдещ финансов министър Асен Василев постави ново условие за присъединяване на България към еврозоната от 1 януари 2024 г. - реформа в съдебната система.

На въпроса кога страната ще бъде готова за приемане на еврото, Василев коментира, че това ще зависи не само от макропоказателите на икономиката, но и от "изчистването на редица политически проблеми".

"С текущата съдебна система, влизането в еврозоната - даже и да сме технически готови - ще бъде сравнително сложно. Както и влизането в Шенген - за Шенген сме готови от 10 години, но още не сме вътре", каза той в интервю за Нова ТВ.

Василев отказа да потвърди или да отхвърли целевата година 2024, по която Министерството на финансите работи.

"Ако успеем да си направим съдебната реформа, може и да е реалистична дата... Ако проведем дискусия, ако си направим съдебната реформа, и ако обществото прецени, че това е правилната дата за влизане в еврозоната", каза още той на повторения въпрос за времевите рамки на присъединяването на България към еврото.

Асен Василев посочи, че първите стъпки към промени в управлението на съдебната ситема ще бъдат свързани с промени в законите за съдебната власт, антикорупционната комисия и др., които могат да се изменят с обикновено мнозинство.

"Ако това, което ГЕРБ казват - че наистина искат да се промени съдебната система, бихме могли да разчитаме на тях. Но истината е, че това, което е заложено в момента, е промяна в законите, които могат да бъдат променени със 121 гласа и търсенето на съгласие за нещо повече от това", каза той.

На въпроса кой трябва да е първият законопроект, внесен в 47 НС, Василев каза: "Аз лично смятам, че това трябва да е законопроект, който сменя ролята на КПКОНПИ".


Иска ли Асен Василев България да влезе в еврозоната?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024