Съпредседателят на "Продължаваме промяната" постави под въпрос дали спадът в цените на бензина в България се дължи на работата на служебното правителство, както се похвали президентът Румен Радев в събота.

"Много се радвам, че бензинът на колонките пада - доколко това се дължи на кабинета? Според мен се дължи основно на факта, че в момента на международните пазари цената на петрола падна до нивата преди войната в Украйна - до нивата, които бяха през януари. Резонно е, макар и с леко закъснение, да паднат цените и на бензиноколонките за българските граждани," посочи той пред NOVA.

Според държавния глава до този развой се е стигнало, благодарение на проведени разговори на кабинета с представители на "Лукойл Нефтохим". Бившият министър на финансите обаче не е на това мнение:

""Лукойл" работи по този въпрос от миналото лято, когато вкарахме ревизии в компанията. Тази година за първи път платиха данъци и се отказаха от 350 милиона натрупани данъчни загуби от предишни години, за да го направят," коментира ситуацията Василев.

Той допълни, че компанията има рафинерии в няколко държави от Европейския съюз - България, Румъния, Италия и Холандия: "Ние имахме разговори с тях, че цената на едро, която предоставят, трябва да е най-евтина на тези пазари. Българските цени за крайните потребители винаги са били едни от най-ниските в Европейския съюз през целия този период. Ако има някакви нарушения, трябва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ги разследва, но ние детайлно следяхме това да не се случва."

Асен Василев отговори и на обвиненията на политическите опоненти на "Продължаваме промяната", които твърдят, че реалната цена на горивата трябва да е 2,70 лв. и че те биха могли да я постигнат. Според тях по веригата се губи един лев на литър гориво:

"Ако не открият някъде петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева. За въпросното левче - ако мислите, че в Унгария се краде едно левче, в Италия се краде едно левче, в Румъния се краде левче... Защото там са другите рафинерии и те предлагат на същите цени, използвайки руски петрол. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук."

Съпредседателят на ПП коментира и искането на "Лукойл" за отмяна на забраната за износа на горива, произведени от руски нефт:

"Много е важно да се каже, че това е европейско решение за налагане на санкции на руския нефт. България, Чехия и Хърватия се преборихме да имаме изключение от това решение, което работи за националния пазар, така че българските горива да останат евтини и да си ползваме руски нефт. Изключение за износ към трети страни ЕС никога няма да договори," категоричен бе той.

Асен Василев отрече да се разпознава в думите на Радев, че "има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология":

"По-скоро разпознавам служебния кабинет, защото видяхме, че се отказа от едни договорени доставки на газ, без да има алтернатива. Ако имаше алтернатива и тя беше по-евтина, разбира се, че трябва да се откажат. Но да изпуснеш питомното и да тръгнеш да гониш дивото е напълно безотговорна позиция в началото на отоплителния сезон."

Той бе категоричен, че слотове за разтоварване на втечнен газ се намират: "Ние го направихме за две седмици, когато трябваше двата танкера да дойдат. Ако се работи активно с Гърция и Турция, нямаше да има проблеми. Даже гръцкият външен министър и премиерът Мицотакис заявиха, че приоритетно за България ще се предоставят слотове, за да можем да получим пълните доставки."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна