Асен Василев пита Брюксел: Двоен аршин от "Газпром" към страни от ЕС или някои нарушават санкциите Снимка: © Министерство на финансите

Европейската комисия да изясни дали "Газпром" третира по различен начин страните от ЕС при доставките на газ или някои държави и компании нарушават санкциите, наложени на Москва заради инвацията в Украйна, и плащат за синьо гориво в рубли. Това е поискал вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщи Министерството на финансите.

"Газпром" спря едностранно доставките на газ за България, Полша и Финландия. Причината - руската страна не прие плащания в евро и долари, въпреки че това са валутите по договор, а настоя за издължаване в рубли. Схемата, наложена от Москва в отговор на европейските санкции, гласеше, че страните трябва да открият сметки и в руска валута в "Газпромбанк", през които банката да превалутира и плащанията да се смятат за извършени едва когато операцията е приключила. Това обаче би било нарушение на санкциите срещу Кремъл и Европейската комисия не е променяла това си тълкуване.

В последните дни се появиха публикации, че Германия и Италия и техни компании продължават да търгуват с руски газ. Това значи, че или са се съгласили на схемата на Русия и плащат в рубли, или "Газпром" признава преводите в евро и долари, което вече не би било пряко нарушение на санкционния режим. Недвусмислено потвърждение на новините за двете страни членки и отношенията им с руския газов гигант до момента няма, както обясни и министърът на енергетиката Александър Николов.

Наложи му се обаче да отговаря на въпроси защо и България не прави като Германия и Италия и защо не затопли отново отношенията си с "Газпром". В отговор министърът отново обясни, че схемата с рублите е рискова и не гарантира доставките на газ, нито цената, както и че не България и правителството, а руската страна едностранно нарушава договора за доставка на синьо гориво и е нелоялният търговски партньор.

Преди ден и Атинската информационна агенция, цитирана от БТА, съобщи, че Гърция е платила сметката си за април за руски газ в евро и без да нарушава санкциите. Прокремълската информационна агенция РИА Новости обаче обяви, че според нейни източници от "Газпром" няма да има спиране на доставките на газ за южната ни съседка, защото плащането е в рубли. Тоест, за момента има разминаване във версиите в каква валута е платено.

По време на срещата а ЕКОФИН финансовите министри от ЕС са се съгласили, че санкциите срещу Москва трябва да се прилагат по еднакъв начин, съобщиха още от МФ.

ЕК представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Асен Василев обаче е изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от COVID-19. България е една от най-силно зависимите от руски енергийни източници държави в ЕС.

Вицепремиерът е призовал европейските си колеги и за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. България е подкрепила предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци

08:10 - 30.05.2023