Снимка: © Министерство на финансите

Европейската комисия да изясни дали "Газпром" третира по различен начин страните от ЕС при доставките на газ или някои държави и компании нарушават санкциите, наложени на Москва заради инвацията в Украйна, и плащат за синьо гориво в рубли. Това е поискал вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщи Министерството на финансите.

"Газпром" спря едностранно доставките на газ за България, Полша и Финландия. Причината - руската страна не прие плащания в евро и долари, въпреки че това са валутите по договор, а настоя за издължаване в рубли. Схемата, наложена от Москва в отговор на европейските санкции, гласеше, че страните трябва да открият сметки и в руска валута в "Газпромбанк", през които банката да превалутира и плащанията да се смятат за извършени едва когато операцията е приключила. Това обаче би било нарушение на санкциите срещу Кремъл и Европейската комисия не е променяла това си тълкуване.

В последните дни се появиха публикации, че Германия и Италия и техни компании продължават да търгуват с руски газ. Това значи, че или са се съгласили на схемата на Русия и плащат в рубли, или "Газпром" признава преводите в евро и долари, което вече не би било пряко нарушение на санкционния режим. Недвусмислено потвърждение на новините за двете страни членки и отношенията им с руския газов гигант до момента няма, както обясни и министърът на енергетиката Александър Николов.

Наложи му се обаче да отговаря на въпроси защо и България не прави като Германия и Италия и защо не затопли отново отношенията си с "Газпром". В отговор министърът отново обясни, че схемата с рублите е рискова и не гарантира доставките на газ, нито цената, както и че не България и правителството, а руската страна едностранно нарушава договора за доставка на синьо гориво и е нелоялният търговски партньор.

Преди ден и Атинската информационна агенция, цитирана от БТА, съобщи, че Гърция е платила сметката си за април за руски газ в евро и без да нарушава санкциите. Прокремълската информационна агенция РИА Новости обаче обяви, че според нейни източници от "Газпром" няма да има спиране на доставките на газ за южната ни съседка, защото плащането е в рубли. Тоест, за момента има разминаване във версиите в каква валута е платено.

По време на срещата а ЕКОФИН финансовите министри от ЕС са се съгласили, че санкциите срещу Москва трябва да се прилагат по еднакъв начин, съобщиха още от МФ.

ЕК представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Асен Василев обаче е изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от COVID-19. България е една от най-силно зависимите от руски енергийни източници държави в ЕС.

Вицепремиерът е призовал европейските си колеги и за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. България е подкрепила предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици