Асен Василев предложи всяка партия да номинира за председател на НС по двама политици от други партии

"Задкулисните договорки не водят до нищо, очевидно е, че парламентът е в много дълбока криза и цялото политическо развитие на страната е блоклирано. То е блокирано защото задкулисните договорки при затворени врати не могат да дадат решение и това се видя много ясно. Единственият начин да се намери решение е да започнем да си говорим пред очите на целия български народ, за да няма нищо скрито-покрито. Когато си говорим пред очите на целия български народ можем да започнем с това какъв председател на НС искаме. Например, някой, който има опит като председател или зам.-председател или юрист, за да не се налага да се учи в движение. Или някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван."

Това каза Асен Василев на пресконференция на "Продължаваме промяната".

"Видя се, че нормалният процес в залата не произведе резултат, нормалният процес извън зала също не произведе резултат, явно, че трябва нов подход към ситуацията.", допълни той.

Василев съобщи още, че трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят, а не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното Събрание и този процес трябва да е публичен, защото нито хората имат доверие в политиците, нито те си имат доверие един на друг.

"Единственото решение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност", каза още бившият финансов министър и в отговор на журналистически въпрос уточни, че предложението на ПП е всяка партия да каже какви са качествата, които иска да притежава председателя на парламента и да номинира някой не от собствените си редици, а от редиците на другите.

"Българското общество ясно вижда, че или трябва да седнем тук да градим консенсус, или иначе няма да се случи нищо. Задкулисните договорки са толкова токсични, че ние не можем да си позволим те повече да се случват", каза бившият премиер Кирил Петков.

По-рано днес Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ оттегля кандидата си за председател на 48 Народно събрание Росен Желязков.

Тя се обяви за алтернативен подход, след като първата и втората по големина парламентарни групи са без мнозинство - като допусна ДПС като трета сила да номинира свой кандидат или "най-възрастният или най-опитният" депутат да станат председатели.

ГЕРБ обаче не взеха участие в срещата на лидерите, която беше свикана от Асен Василев и Кирил Петков в 12 ч. в зала "Запад", защото дискусиите трябвало да се водят само в пленарна зала, според ръководителката на ПГ на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024