Асен Василев предложи всяка партия да номинира за председател на НС по двама политици от други партии

"Задкулисните договорки не водят до нищо, очевидно е, че парламентът е в много дълбока криза и цялото политическо развитие на страната е блоклирано. То е блокирано защото задкулисните договорки при затворени врати не могат да дадат решение и това се видя много ясно. Единственият начин да се намери решение е да започнем да си говорим пред очите на целия български народ, за да няма нищо скрито-покрито. Когато си говорим пред очите на целия български народ можем да започнем с това какъв председател на НС искаме. Например, някой, който има опит като председател или зам.-председател или юрист, за да не се налага да се учи в движение. Или някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван."

Това каза Асен Василев на пресконференция на "Продължаваме промяната".

"Видя се, че нормалният процес в залата не произведе резултат, нормалният процес извън зала също не произведе резултат, явно, че трябва нов подход към ситуацията.", допълни той.

Василев съобщи още, че трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят, а не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното Събрание и този процес трябва да е публичен, защото нито хората имат доверие в политиците, нито те си имат доверие един на друг.

"Единственото решение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност", каза още бившият финансов министър и в отговор на журналистически въпрос уточни, че предложението на ПП е всяка партия да каже какви са качествата, които иска да притежава председателя на парламента и да номинира някой не от собствените си редици, а от редиците на другите.

"Българското общество ясно вижда, че или трябва да седнем тук да градим консенсус, или иначе няма да се случи нищо. Задкулисните договорки са толкова токсични, че ние не можем да си позволим те повече да се случват", каза бившият премиер Кирил Петков.

По-рано днес Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ оттегля кандидата си за председател на 48 Народно събрание Росен Желязков.

Тя се обяви за алтернативен подход, след като първата и втората по големина парламентарни групи са без мнозинство - като допусна ДПС като трета сила да номинира свой кандидат или "най-възрастният или най-опитният" депутат да станат председатели.

ГЕРБ обаче не взеха участие в срещата на лидерите, която беше свикана от Асен Василев и Кирил Петков в 12 ч. в зала "Запад", защото дискусиите трябвало да се водят само в пленарна зала, според ръководителката на ПГ на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024