Асен Василев: Шефът на НАП получи заплахи, защото застъпи интересите на бизнесмени Снимка: © bTV

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов е получавал заплахи, свързани със семейството му.

ДАНС и международните партньорски служби са се намесили и са осигурили охрана, за да предпазят него, съпругата и децата му, заяви пред bTV бившият служебен финансов министър Асен Василев, който назначи Спецов за директор в НАП.

„Заплахата беше за жена му и за децата му. Заплахата е доста сериозна, така че ДАНС и международните служби се задействаха. Осигуриха охрана и направиха така, че хората, които са изпратени, да не достигнат целта си. Повече не мога да кажа, защото това е класифицирана информация“, заяви Василев в предаването „120 минути“ в деня, в който двамата с Кирил Петков представиха новия си политически проект "Продължаваме промяната".

На въпрос чии интереси може да е застъпил Спецов, бившият министър обяви: „Нека да кажем, на български бизнесмени“. Кирил Петков, който също участваше в интервюто, заяви: „Нека да кажем – на компании, които до момента не са били одитирани от НАП, защото са имали протекции“.

Попитан кое прави тези хора и фирми толкова смели, бившият министър на икономиката каза, че „има добра новина – тези хора не са много“. „Но са опитвали да участват във всички поръчки на държавата и години наред са имали комфорт, свикнали са тези пари да им идват лесно. Спомняте си, че 4 от спорните кредити в ББР бяха косвено свързани с Делян Пеевски, същото ще е с язовирите, същото ще е с автомагистралите. Има няколко души, които са там. Повечето хора в администрацията са почтени. Но има хора в бордовете, които са лоялни, защото са получавали пари и ги държат с компромати, най-вероятно“, добави Петков.

Асен Василев беше обвинен от ГЕРБ, че е оказал протекция на Румен Спецов, тъй като знаел, че шефът на НАП сам подписал ревизионния доклад за данъчно задължение от 1,5 милиона лева, но въпреки това продал фирмата си „Гранекс Трейдър“ на малоимотен гражданин и ощетил хазната. От партията на Бойко Борисов поискаха Спецов да бъде отстранен.

ГЕРБ: Шефът на НАП е знаел за дълговете, преди да продаде фирмата си, Асен Василев го е прикривал

Христо Гаджев от ГЕРБ показа преди дни отговор на Василев, изпратен в последния работен ден на 46-ия парламент, с който признава, че именно Спецов е приел и подписал ревизионния акт. "С едно изречение Василев казва: "Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния доклад", каза той. Настоящият шеф на НАП е продал фирмата на 7 април същата година. Малко над два месеца след продажбата новият собственик получава ревизионен акт за дължими над милион лева, които не са изплатени и до днес. Все още тече проверка по случая.

Новият служебен финансов министър Валери Белчев обяви, че ще продължи да работи със Спецов.

Попитан дали настоящият шеф на НАП е правилният човек за този пост, Асен Василев каза пред bTV: "Да. Когато спираш милиарди, се изискват топки да застанеш на тази позиция".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024