ГЕРБ: Шефът на НАП е знаел за дълговете, преди да продаде фирмата си, Асен Василев го е прикривал Снимка: © bTV

ГЕРБ призова служебното правителство, назначено от Румен Радев, да отстрани незабавно директора на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов.

Партията на Бойко Борисов предприе поредна атака срещу него, обявявайки на пресконференция, че е знаел за данъчното си задължение от 1,5 млн. лв., преди да продаде фирмата си „Гранекс Трейдър“ на малоимотен гражданин и така да ощети държавната хазна.

От ГЕРБ твърдят още, че бившият служебен министър на финансите Асен Василев криел, че Спецов знаел за дълговете към хазната. Христо Гаджев показа отговор на Василев, изпратен в последния работен ден на 46-ия парламент, с който признава, че именно Спецов е приел и подписал ревизионния акт.

"С едно изречение Василев казва: "Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния доклад", каза той. Настоящият шеф на НАП е продал фирмата на 7 април същата година. Малко над два месеца след продажбата новият собственик получава ревизионен акт за дължими над милион лева, които не са изплатени и до днес. Все още тече проверка по случая.

"В различни свои интервюта Асен Василев казваше, че ако това се окаже вярно, той ще уволни Спецов. Очевидно е знаел, но е изчаквал вече да не бъде служебен министър, за да каже истината. Все пак истината излезе наяве", твърди Гаджев.

„Оттук нататък основният въпрос е Румен Радев, с новото служебно правителство, ще продължи ли да държи г-н Спецов като шеф на НАП, след като е ясно, че е извършил тази данъчна далавера през 2016 г.“, каза Гаджев.

Новият служебен финансов министър Валери Белчев обяви, че ще продължи да работи със Спецов. Той каза, че не е запознат с искането на ГЕРБ за оставка. „Не съм в течение на въпросната пресконференция. Да, потвърждавам, ще продължим да работим с него, такива са нашите планове“, отвърна Белчев, цитиран от БНР.


Кой е Валери Белчев - новият министър на финансите с диплома от Харвард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024