ГЕРБ: Шефът на НАП е знаел за дълговете, преди да продаде фирмата си, Асен Василев го е прикривал Снимка: © bTV

ГЕРБ призова служебното правителство, назначено от Румен Радев, да отстрани незабавно директора на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов.

Партията на Бойко Борисов предприе поредна атака срещу него, обявявайки на пресконференция, че е знаел за данъчното си задължение от 1,5 млн. лв., преди да продаде фирмата си „Гранекс Трейдър“ на малоимотен гражданин и така да ощети държавната хазна.

От ГЕРБ твърдят още, че бившият служебен министър на финансите Асен Василев криел, че Спецов знаел за дълговете към хазната. Христо Гаджев показа отговор на Василев, изпратен в последния работен ден на 46-ия парламент, с който признава, че именно Спецов е приел и подписал ревизионния акт.

"С едно изречение Василев казва: "Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния доклад", каза той. Настоящият шеф на НАП е продал фирмата на 7 април същата година. Малко над два месеца след продажбата новият собственик получава ревизионен акт за дължими над милион лева, които не са изплатени и до днес. Все още тече проверка по случая.

"В различни свои интервюта Асен Василев казваше, че ако това се окаже вярно, той ще уволни Спецов. Очевидно е знаел, но е изчаквал вече да не бъде служебен министър, за да каже истината. Все пак истината излезе наяве", твърди Гаджев.

„Оттук нататък основният въпрос е Румен Радев, с новото служебно правителство, ще продължи ли да държи г-н Спецов като шеф на НАП, след като е ясно, че е извършил тази данъчна далавера през 2016 г.“, каза Гаджев.

Новият служебен финансов министър Валери Белчев обяви, че ще продължи да работи със Спецов. Той каза, че не е запознат с искането на ГЕРБ за оставка. „Не съм в течение на въпросната пресконференция. Да, потвърждавам, ще продължим да работим с него, такива са нашите планове“, отвърна Белчев, цитиран от БНР.


Кой е Валери Белчев - новият министър на финансите с диплома от Харвард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024