Кирил Петков и Асен Василев преговарят със 7-8 партии за новия си политически проект

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев представиха новия си политически проект "Продължаваме промяната" и обявиха, че преговарят със 7-8 партии за явяване на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. Идеята е да се направи коалиция, която да носи името на новия политически проект. В следващото народно събрание представителите на "Продължава промяната" ще опитат да направят "коалиция на почтените" по думите на Кирил Петков.

Към проекта на им се присъединяват Калина Константинова и Яна Балникова - двете бивши заместнички на икономическия министър в МИ; адвокатът Никола Минчев; Даниел Лорер - председател в Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката при Петков; Деница Симеонова - магистър-инженер и предприемач.

Асен Василев обяви, че екипът е в процес на разговори със 7-8 партии, "които най-вероятно ще сложим под формата на коалиция". "Много партии ни се обадиха да бъдат мандатоносители. Партия МИР не е сред тях, каквито спекулации имаше", добави той. Бившият финансов министър обяви, че партиите, с които "Продължаваме промяната" ще работи, още не са избрани. "След няколко дни ще кажем с кои ще се кандидатираме за следващите избори. Ще се явим с партия с наши листи".

"Ние ще си се самофинансираме, не искаме нищо от партиите, искаме само тази регистрация. Очакваме в следващия парламент да има над 121 депутати от коалиция на почтените", каза Кирил Петков. "Ние ще бъдем в листите за депутати".

"Продължаваме промяната. Какво означава това? В последните 4 месеца започнахме промяната и имахме ясни цели – да спрем корупцията и кражбите, добър пример беше ББР. Цел 2 – да освободим малкия и средния бизнес. Бюджетът показа, че можем да намалим дефицита. Вие ни познавате, не включваме нищо ново – искаме просто да продължим това, което правихме през последните 4 месеца, и през следващите 4 години", каза Кирил Петков при представянето на проекта.

"Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен. Тук сме, за да работим с почтените хора, независимо от коя страна са те. Критериите за участие в нашия проект са хората да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия преди нас, да нямат скандали, които всеки от нас да може да провери, и най-важното – всеки един ще подпише договор за почтеност – че няма банкова тайна и т.н.", заяви Петков.

Бившият икономически министър каза, че "през следващите 6 месеца ще чувате какво ли не за нас", но "не ни е страх". Той добави, че това не е президентска партия. "Харесваме Румен Радев, защото ни даде свобода на действие, той е нашият кандидат за президент".

Асен Василев обясни как с десни методи може да се постигнат леви политики: "Данъците в България са достатъчно високи, няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде да ги събере. Имаме постъпления за здравеопазване, образование, за възрастните. Всички контролни механизми обаче са изключени. Където има обществени поръчки, са нагласявани, плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако плащаме истинската стойност за истинското качество, ще имаме една процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички. Това не е утопия".

"Равен старт значи образованието и здравеопазването да е едно и също във всички градове и села. Истината е, че без да пипаме данъците, ако просто си съберем това, което държавата трябва да събере, ако си сложим контролните механизми и спрем течовете, това може да се случи. Ако стане, ще се случат и две други неща – бизнесите ще работят по-добре и ще видим все повече млади хора, които ще се връщат със семействата си тук, защото истината е, че на всички нас България ни е мила".

"Ако си оправим държавата, ще можем да се гордеем с нея каквато е, а не само с миналото. Това искаме да направим. Не може да го направят двама души, 7 или 8 души. Можем само всички заедно", добави Василев.

Петков заяви, че за проекта вече има потенциални 671 души, които да се присъединят. "Когато завършихме Харвард и дойдохме през 2007 в България, решихме с Асен Василев, че и двамата ще даваме по 5000 долара, за да свържем Софийския университет с Харвардски. Започнахме курс, в който избирахме топ 60 студенти от 400 кандидати, които идваха от всички университети. За да започнеш нашия курс, трябваше да имаш добри успехи във всичко и да ни кажеш защо искаш да си в нашия курс, той беше безплатен. Започнахме преди 14 години, продължихме го всяка година и видяхме, че 671 човека са минали през тази програма".

"Като ги поставим по области - нямаме област, където да не покриваме изискванията за листи. Това е първата група, с която ще започнем. Млади хора, които са били най-добрите в своя випуск, много са успели - една част тук, друга част са в чужбина. С голяма радост мога да ви кажа, че знаят с какво да помогнат. Представете си до нас още 671 човека", заяви Петков.

Попитан как ще се справят с корупцията в България, бившият министър каза, че през последните 4 месеца е открил, че "повечето държавни служители не са корумпирани". "Във всяко държавно учреждение има по 4-5 човека, които са корумпирани и през тях минават парите. Задачата да спрем корупцията не е толкова сложна – на тези места трябва да ги сменим с почтени хора. Вижте ББР – нула корупция, след като сменихме само трима човека. Това е въпрос на воля. Корупцията са едни хора, които имат достъп до публични средства и ги използват за лични цели. Повярвайте ни, за 4 месеца не ни стигна времето, но за 4 години ще ни стигне да отстраним корупцията".

Бившите служебни министри призоваха хората да се ваксинират срещу Covid-19 и заявиха, че имунизацията не трябва да е задължителна, тя е "личен избор".

Двамата бивши министри ще се явят на парламентарните избори на 14 ноември, но ограниченото време няма да им бъде достатъчно за регистриране на партията за вота. Поради тази причина двамата трябва да обявят кой ще е мандатоносителят на „Продължаваме промяната“.

Ден преди официалния анонс на Петков и Василев за влизане в предизборната битка, председателят на "Екогласност" (коалиционен партньор на БСП) Емил Георгиев обяви, че е получил предложение да съдейства за явяването на вота, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев е отказал да се съгласи и твърди, че представители на президентската институция стоят зад проекта.

Говореше се и за сътрудничество с партия ВОЛТ, която наскоро се отдели от „Изправи се БГ! Ние идваме“. Доскорошният ѝ лидер Настимир Ананиев заяви, че разговори с двамата бивши министри не са водени, но при възможност за преговори с тях ще препоръча на ВОЛТ да подкрепи проекта им.

"Хората, с които ще се заобиколим, ще са със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката“, каза преди няколко дни Петков.

На 17 ссептември две от заместничките на Петков (по време на мандата му като служебен министър на икономиката) бяха освободени от длъжност във ведомството от премиера Стефан Янев. Това са Калина Константинова и Яна Балникова.

В събота Мая Манолова от "Изправи се.бг" призова за предизборно обединение между новия проект на Петков и "Демократична България". Бившият депутат от ИБГНИ Арман Бабикян се съгласи, а ДБ вече обяви чрез съпредседателя си Атанас Атанасов, че вижда "съмишленици" в двамата бивши министри.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023