Кирил Петков и Асен Василев преговарят със 7-8 партии за новия си политически проект

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев представиха новия си политически проект "Продължаваме промяната" и обявиха, че преговарят със 7-8 партии за явяване на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. Идеята е да се направи коалиция, която да носи името на новия политически проект. В следващото народно събрание представителите на "Продължава промяната" ще опитат да направят "коалиция на почтените" по думите на Кирил Петков.

Към проекта на им се присъединяват Калина Константинова и Яна Балникова - двете бивши заместнички на икономическия министър в МИ; адвокатът Никола Минчев; Даниел Лорер - председател в Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката при Петков; Деница Симеонова - магистър-инженер и предприемач.

Асен Василев обяви, че екипът е в процес на разговори със 7-8 партии, "които най-вероятно ще сложим под формата на коалиция". "Много партии ни се обадиха да бъдат мандатоносители. Партия МИР не е сред тях, каквито спекулации имаше", добави той. Бившият финансов министър обяви, че партиите, с които "Продължаваме промяната" ще работи, още не са избрани. "След няколко дни ще кажем с кои ще се кандидатираме за следващите избори. Ще се явим с партия с наши листи".

"Ние ще си се самофинансираме, не искаме нищо от партиите, искаме само тази регистрация. Очакваме в следващия парламент да има над 121 депутати от коалиция на почтените", каза Кирил Петков. "Ние ще бъдем в листите за депутати".

"Продължаваме промяната. Какво означава това? В последните 4 месеца започнахме промяната и имахме ясни цели – да спрем корупцията и кражбите, добър пример беше ББР. Цел 2 – да освободим малкия и средния бизнес. Бюджетът показа, че можем да намалим дефицита. Вие ни познавате, не включваме нищо ново – искаме просто да продължим това, което правихме през последните 4 месеца, и през следващите 4 години", каза Кирил Петков при представянето на проекта.

"Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен. Тук сме, за да работим с почтените хора, независимо от коя страна са те. Критериите за участие в нашия проект са хората да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия преди нас, да нямат скандали, които всеки от нас да може да провери, и най-важното – всеки един ще подпише договор за почтеност – че няма банкова тайна и т.н.", заяви Петков.

Бившият икономически министър каза, че "през следващите 6 месеца ще чувате какво ли не за нас", но "не ни е страх". Той добави, че това не е президентска партия. "Харесваме Румен Радев, защото ни даде свобода на действие, той е нашият кандидат за президент".

Асен Василев обясни как с десни методи може да се постигнат леви политики: "Данъците в България са достатъчно високи, няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде да ги събере. Имаме постъпления за здравеопазване, образование, за възрастните. Всички контролни механизми обаче са изключени. Където има обществени поръчки, са нагласявани, плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако плащаме истинската стойност за истинското качество, ще имаме една процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички. Това не е утопия".

"Равен старт значи образованието и здравеопазването да е едно и също във всички градове и села. Истината е, че без да пипаме данъците, ако просто си съберем това, което държавата трябва да събере, ако си сложим контролните механизми и спрем течовете, това може да се случи. Ако стане, ще се случат и две други неща – бизнесите ще работят по-добре и ще видим все повече млади хора, които ще се връщат със семействата си тук, защото истината е, че на всички нас България ни е мила".

"Ако си оправим държавата, ще можем да се гордеем с нея каквато е, а не само с миналото. Това искаме да направим. Не може да го направят двама души, 7 или 8 души. Можем само всички заедно", добави Василев.

Петков заяви, че за проекта вече има потенциални 671 души, които да се присъединят. "Когато завършихме Харвард и дойдохме през 2007 в България, решихме с Асен Василев, че и двамата ще даваме по 5000 долара, за да свържем Софийския университет с Харвардски. Започнахме курс, в който избирахме топ 60 студенти от 400 кандидати, които идваха от всички университети. За да започнеш нашия курс, трябваше да имаш добри успехи във всичко и да ни кажеш защо искаш да си в нашия курс, той беше безплатен. Започнахме преди 14 години, продължихме го всяка година и видяхме, че 671 човека са минали през тази програма".

"Като ги поставим по области - нямаме област, където да не покриваме изискванията за листи. Това е първата група, с която ще започнем. Млади хора, които са били най-добрите в своя випуск, много са успели - една част тук, друга част са в чужбина. С голяма радост мога да ви кажа, че знаят с какво да помогнат. Представете си до нас още 671 човека", заяви Петков.

Попитан как ще се справят с корупцията в България, бившият министър каза, че през последните 4 месеца е открил, че "повечето държавни служители не са корумпирани". "Във всяко държавно учреждение има по 4-5 човека, които са корумпирани и през тях минават парите. Задачата да спрем корупцията не е толкова сложна – на тези места трябва да ги сменим с почтени хора. Вижте ББР – нула корупция, след като сменихме само трима човека. Това е въпрос на воля. Корупцията са едни хора, които имат достъп до публични средства и ги използват за лични цели. Повярвайте ни, за 4 месеца не ни стигна времето, но за 4 години ще ни стигне да отстраним корупцията".

Бившите служебни министри призоваха хората да се ваксинират срещу Covid-19 и заявиха, че имунизацията не трябва да е задължителна, тя е "личен избор".

Двамата бивши министри ще се явят на парламентарните избори на 14 ноември, но ограниченото време няма да им бъде достатъчно за регистриране на партията за вота. Поради тази причина двамата трябва да обявят кой ще е мандатоносителят на „Продължаваме промяната“.

Ден преди официалния анонс на Петков и Василев за влизане в предизборната битка, председателят на "Екогласност" (коалиционен партньор на БСП) Емил Георгиев обяви, че е получил предложение да съдейства за явяването на вота, но с условия за получаване на позиции в ръководството на партията и определяне на листите. Георгиев е отказал да се съгласи и твърди, че представители на президентската институция стоят зад проекта.

Говореше се и за сътрудничество с партия ВОЛТ, която наскоро се отдели от „Изправи се БГ! Ние идваме“. Доскорошният ѝ лидер Настимир Ананиев заяви, че разговори с двамата бивши министри не са водени, но при възможност за преговори с тях ще препоръча на ВОЛТ да подкрепи проекта им.

"Хората, с които ще се заобиколим, ще са със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката“, каза преди няколко дни Петков.

На 17 ссептември две от заместничките на Петков (по време на мандата му като служебен министър на икономиката) бяха освободени от длъжност във ведомството от премиера Стефан Янев. Това са Калина Константинова и Яна Балникова.

В събота Мая Манолова от "Изправи се.бг" призова за предизборно обединение между новия проект на Петков и "Демократична България". Бившият депутат от ИБГНИ Арман Бабикян се съгласи, а ДБ вече обяви чрез съпредседателя си Атанас Атанасов, че вижда "съмишленици" в двамата бивши министри.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024