Асен Василев: Този опит за правителство беше отбиване на номера Снимка: © Screenshot

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев определи неуспешния опит за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС като "отбиване на номера".

"За да бъде одобрено правителство, в такава тежка обстановка, е необходимо да има предварително обсъждане на програма в детайли, предварително обсъждане на политики, на законодателна програма и чак тогава може да се пристъпи към съставяне на Министерски съвет и да се търси подкрепа. Този опит, който видяхме, извинявайте, но беше просто отбиване на номера", коментира Василев, след като стана ясно, че кабинет с първия мандат на ГЕРБ няма да има.

Василев обърна внимание на разцеплението в ДПС като отбеляза, че това се случва за пръв път при толкова важно гласуване и обобщи, че тезата, че всичко ще е както преди, не е съвсем вярна.

Подобна фраза по време на предизборната кампания изрече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че "беше каквото беше, вече всичко ще е както преди".

"За съжаление в последните 3 години България е заложник на двама души. На зависимостите на единия и на амбициите на другия, но виждаме, че амбициите на втория започват да не му се получават", каза още Асен Василев и допълни, че се съмнява, че е възможно съставяне на правителство с третия мандат.

"Той би бил силно нелегитимен. Не може 3-4-5-6-ата партия с по 30 депутати да се опитва да прави кабинет в такава ситуация," каза Василев и допълни, че има големи различия в обществото за посоката, в която трябва страната да се развива.

"Ние ясно сме заявили, че трябва да вървим в антикорупционна и европейска посока. За целта обаче трябва да бъде изработена програма и да застанат зад нея достатъчно политически сили" каза още Василев.

Той отново коментира, че причината за седмите поред избори в рамките на 3 години, които се очертават, е, че "прокуратурата и съдебната система са затапени от Пеевски, а политическата система е затапена от Борисов, който е зависим от Пеевски, защото той държи прокуратурата и съдебната власт".

Джевдет Чакъров е сред 15-те от ДПС, гласували против кабинета на ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Киър Стармър е новият британски премиер. Кой кой е в кабинета му?

За първи път жена ще управлява Министерството на финансите на Великобритания

19:19 - 05.07.2024
Важно днес

Съдът отказа да разгледа иск на държавата срещу Васил Божков за близо 630 млн. лв.

Даден е ход на първото голямо наказателно дело срещу бизнесмена

18:34 - 05.07.2024
Важно днес

Охранител на "Делта гард" е пребил млад мъж в "Кайт бар" на Къмпинг Градина

От бара потвърждават за "превишени права и безразсъдно поведение на служител от охранителна фирма"

17:05 - 05.07.2024
Спорт

УЕФА отстранява турския голмайстор Демирал за два мача от Евро 2024 след скандал

Мерих Демирал ще пропусне мача от четвъртфиналите в събота

17:04 - 05.07.2024
Важно днес

Как "Здрави момчета с черни тениски" контролират движението на Дунав мост-2

Шофьорите са отклонявани от пътя, за да спрат на частен паркинг срещу такса

16:13 - 05.07.2024