Асен Василев: Във фирмите има милиарди кеш, които вероятно захранват корупцията Снимка: © Булевард България

Министерството на финансите и НАП правят анализ на фирмите, които са обявили, че имат касови наличности. Става въпрос за милиарди левове и ако те не са налични, най-вероятно се използват за „корупционен бизнес или купуване на гласове“, заяви служебният финансов министър Асен Василев.

„Тепърва чакаме цялата информация от фирмите, която е много важна. По предварителна информация - има огромни касови наличности - това са пари, които дадена фирма не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Тоест – те са изтеглени и трябва да ги има налични на каса. Говорим за милиарди. Колегите започват по надлежен ред да проверяват тези пари дали са там.

Защото ако това, което виждаме с куфари, кюлчета и купуване на гласове е вярно, това са парите, които най-вероятно се използват за корупционен и тъмен бизнес. Ако тях ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е: „Къде са парите?“, каза Василев в интервю за БНР.

Обикноено компаниите трупат каси, когато теглят пари в брой, но вместо да платят данък дивидент (5%), счетоводно записват тези пари като касова наличност.

Не е ясна точната сума като касови наличности, защото НАП все още няма достъп до всички фирмени регистри. Следващата седмица Василев ще обяви и за колко фирми става въпрос.

„Това е един сериозен ресурс, с който най-вероятно се е случвала и корупцията от една страна, и купуването на гласове, от друга“, твърди финансовият министър.

Това няма да е първата проверка за фирми с големи касови наличности. Преди няколко години от НАП правиха вече проверки на компании, които трупат големи "каси". През 2018 НАП предприе ревизии на всички фирми с касова наличност над 1 млн.лв.

В петък Василев обяви, че големите длъжници към НАП са натрупали общо 9.9 млрд. лева просрочени задължения към хазната, а за годините от 2017 до 2020 г. агенцията е отписала още 10 милиарда лева несъбрани вземания. Бившият шеф на НАП Галя Димитрова заяви, че тези 10 млрд. са за периоди от преди 10-12 години и това било „нормално“.

НАП търси близо 10 млрд. лв. от големите си длъжници

„Преди 10-ина години тя е била в системата на НАП и е управлявал г-н Бойко Борисов, политическото управление е било същото, а тя е отговаряла за събирането“, каза Василев. „Това, което виждаме, е едно системно бездействие – от 10 години знаем, че го има този проблем, но не правим нищо, за да не се трупат нови задължения. 10-те милиарда са отписани, няма какво да направим за тях, за съжаление“.

Той казва, че част от парите могат да се определят като „откраднати от държавата“. Определя като „по-интересни“ другите близо 10 млрд. просрочени задължения с недостатъчно обезпечение, които НАП ще опита да събере, за да попълни хазната.

„Най-вероятно там има длъжници, които и до ден-днешен работят и продължават да получават бюджетни средства. Мините в Перник дължат 51 млн., „Брикел“ дължат малко под 50 милиона, това са работещи фирми, които продължават да получават плащания от Националната електрическа компания и т.н. Защо да не се събират парите на тези фирми?“, попита финансовият министър.

Той каза, че НАП е започнала да работи по преглед на фирмите, които получават голям държавен ресурс – и чрез обществени поръчки, и чрез програми на ЕС.

„Оказа се, че там има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 милиарда лева от ресурса. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки, включително на подизпълнителите им. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол надолу по веригата“, каза Василев.

Той каза, че е назначил републиканския шампион по културизъм за ветерани Румен Спецов за ръководител на НАП, тъй като е „трудно да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“. Спецов е бивш дългогодишен служител на агенцията.

Василев посочи, че засега в бюджета приходите се движат по план, има изоставане само в акцизите на цигарите и на горивата. „Имам уверение, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше и много извънредни разходи - те изядоха голяма част от буферите. През юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи. Основните затруднения са в това, че няма много възможности за преструктуриране на разходите. Фискално стоим стабилно“.


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Надзорът на ББР е извикан на публично изслушване заради големите кредити


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024