Снимка: © bTV

„Който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт“ – това обяви финансовият министър Асен Василев в контекста на протести на различни синдикати срещу проектобюджета за 2022 г. Той влиза на второ четене в Народното събрание тази седмица.

В интервю за bTV вицепремиерът даде пример с протестиращите специалисти от музеите и галериите в България. Те бяха насърчени от Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ да затворят в рамките на час на 22 февруари заради „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет“.

„Ако кажем, ще променим всичко за 1 месец, няма да стане. Всички пари са заложени срещу реален измерител, действия и резултат. Примерно даваме 100 милиона за дейности в училищата за спорт и изкуства. Парите за музеи са 12 милиона, но с тях няма да вдигнем заплатите на всички уредници, а само на тези, които направят експозиции, изложби и т.н.“, каза Василев в предаването „Лице в лице“.

Той се обърна и към служителите на МВР, които протестират с искане за 20-процентно увеличение на заплатите. „Когато има реформа в дадена система, тогава има увеличение на заплатите. Говорих със Синдиката на огнеборците, имахме добър разговор, те са минали през подобна реформа през 2011 г. Говорим с МВР и заедно с тях в Министерството на финансите правим анализ. В момента, в който е завършен анализът и е ясно – ето това е инвестицията, това са параметрите – ще имаме промяна“, обясни той. „Това трябва да се огледа, то не е безкрайно дълъг процес, а отнема от няколко седмици до месец“.

Пътният бранш също се оплака, че в Бюджет 2022 няма заложени средства за изплащане на пътните ремонти по договорите за текущ ремонт и поддържане през миналата година. Строителите претендират за неизплатени от държавата над 800 милиона лева за вече свършена работа. Те обявиха, че пътищата били „пред колапс“, но МФ не им дава пари.

„Пътищата са изработени по договори, направени с възлагания 10 пъти над себестойността на договора, изработени без разрешения за строеж. И те (б.а. - строителите) са виновни, защото са страна по договора. МРРБ и МФ ще огледат договорите - кои са били в рамките и параметрите, и на базата на това ще тръгне разплащането. Тези хора трябва вече да са наясно, че правилата са други – прозрачни търгове и който даде най-евтина цена, той печели“, каза Василев.

Попитан как ще се намерят други хора, които да строят и да изпълнят заложените в бюджета пътища, мостове и тунели, министърът заяви: „Има достатъчно фирми в Европа и в света, които да дойдат и да строят. Нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата. Има комисия, която ще види какво е свършено и ще заплати само за това, което е свършено по правилата“.

Вицепремиерът обяви, че дори Иван Гешев да не беше главен прокурор, властта отново щеше да предложи орязване на 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да ги даде на БАН. Самият Гешев се оплака от тези действия на управляващите, които „пречели“ на ПРБ да си върши работата в борбата срещу организираната престъпност.

Гешев нарече "празник за мафията" идеята за намаляване на бюджета на прокуратурата

„България плаща 0,7% от БВП при средно за ЕС 0,3% за съдебна власт. Ако го нямаше Гешев, най-вероятно пак щеше да има намаление, защото прокуратурата не е ефективна. Няма значение кой е главният прокурор, има значение какво върши прокуратурата, а тя не си върши работата във връзка с корупцията по високите етажи на властта“, каза Василев.

След като стана ясно, че изтребителите F-16 може да се забавят с 2 години заради проблемите с веригите на доставки, финансовият министър каза, че не е трябвало правителството на Бойко Борисов да изплаща аванс от 100%.

„Ние сме една от малкото държави, която плаща 100% аванс. Няма неустойка за закъснението. Ние сме ги платили, те ще дойдат, когато бъдат произведени – това пише в договора. Трябва да има неустойки и инвестиционна програма“, каза Василев.

Той заяви, че посещението му в САЩ не е било за „търговски преговори“, а делегацията ни се е запознала с нови технологии, с възможности, с рисковете на кризата Украйна – Русия. „С всеки ден ставаме все по-малко уязвими от тази криза - с приключването на отоплителния сезон“, каза министърът.

Той заяви, че няма конфликт между правителството и президента Румен Радев въпреки критиките на държавния глава за смените в „Булгаргаз“ и исканията му за намаляване на ДДС на хляба.

Асен Василев обяви още, че не е привърженик на изграждането на АЕЦ „Белене“. Тази тема стана повод за конфликт между ПП и коалиционните партньори от БСП, тъй като социалистите искат години наред централата да бъде довършена и твърдят, че това е записано в коалиционното споразумение.

БСП не одобри позицията на Петков за АЕЦ "Белене": "Призоваваме да се спазва коалиционното споразумение"

„България е и трябва да продължи да бъде ядрена държава, имаме нужда от нови ядрени мощности. Оттук нататък много ясно е записано в коалиционното споразумение какъв е пътят – анализ. Как да похарчиш 4, 5 или 6 милиарда за един реактор, без да си направиш сметката?“, каза Василев.

„Площадката в Белене не е подходяща, но сме поели коалиционен ангажимент да направим анализ. Не е подходяща, защото трябва да се лицензира нова площадка от ЕС, което е трудно. Имаме проблеми с кадровия състав – те са налице в Козлодуй, а трябва да градим и нов. Част от инфраструктурата също не е довършена, а тя е доста скъпа“, изясни той аргументите си.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи