Гешев нарече "празник за мафията" идеята за намаляване на бюджета на прокуратурата Снимка: © Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев се обяви против предложението на депутати за намаляването с 20 млн. лв. на бюджета за съдебната власт през 2022 г.

Той определи като "празник за мафията и олигархията" евентуалното намаляване на средствата за съда и прокуратурата, като обяви, че то противоречи на решения на Конституционния съд.

Предложението, срещу което протестира Гешев, е внесено между първо и второ четене на Проектобюджет 2022 от депутатите Любомир Каримански (председател на Комисията по бюджет), Ива Митева, Кирил Симеонов, Румен Гечев, Георги Ганев, Пламен Шалъфов, Владислав Панев и Ивайло Шотев.

В него се предлага да бъде увеличен бюджетът на БАН за заплати на учените с 20 милиона лева.

Парите се предвижда да се компенсират с промени в бюджета на съдебната власт за 2022 г. Вместо предложените от Министерски съвет допустими разходи, те се намаляват с 20 милиона лв. Посочено е изрично, че те ще бъдат направени за сметка на бюджетното перо за прокуратурата - от 352 794 000 лв. на 332 794 000 лв.

Мотивът на депутатите от мнозинството е, че осигуряването на пари за БАН ще даде възможност възнагражденията на учените да не изостават от тази категория персонал в държавните висши училища.

Отделянето на парите от прокуратурата се предлага "предвид отчитането на необходимостта от спешно реформиране и преструктуриране на прокуратурата с оглед постигане на по-висока ефективност".

В предложението се казва, че то няма да доведе до влошаване на заложеното салдо по държавния бюджет.

Иван Гешев нарече "политически гении" вносителите на проекта, като заподозря, че целта им била "да скарат съдебната власт с БАН".

"Колкото и пари да отпуснат на БАН, не е достатъчно. Задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори - и образованието, и медицината, и в частност съдебната власт", каза той преди заседанието на ВСС.

Гешев призва "българските депутати да дадат пример за спазване на конституцията и законите" и да не намаляват средствата за прокуратурата, като намекна за евентуално спиране на пари от ЕС за България.

"Това ще означава, че прокуратурата няма да има пари за експертизи. Ако няма пари за експертизи, няма да влизат дела в съда. Като няма пари за преводи, няма да влизат дела в съда. Като, образно казано, затвори някоя прокуратура поради липса на режийни, това е в интерес само на българската организирана престъпност. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на правото и закона, още повече предвид вчерашното решение на Съда на ЕС за това, че на определени държави може да се спират и намаляват финансовите средства, когато в тези държави има проблеми с върховенството на правото", каза той.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова отрече да се води "наказателна акция" срещу обвинението.

"Бездействието на прокуратурата струва скъпо. България има една от най-високите бройки прокурори на глава от населението, харчим най-голям процент от БВП за правосъдие, а усещаме ли правосъдие? Все още нямаме въведено програмно бюджетиране. Не става дума за никаква наказателна акция", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024