Снимка: © Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев се обяви против предложението на депутати за намаляването с 20 млн. лв. на бюджета за съдебната власт през 2022 г.

Той определи като "празник за мафията и олигархията" евентуалното намаляване на средствата за съда и прокуратурата, като обяви, че то противоречи на решения на Конституционния съд.

Предложението, срещу което протестира Гешев, е внесено между първо и второ четене на Проектобюджет 2022 от депутатите Любомир Каримански (председател на Комисията по бюджет), Ива Митева, Кирил Симеонов, Румен Гечев, Георги Ганев, Пламен Шалъфов, Владислав Панев и Ивайло Шотев.

В него се предлага да бъде увеличен бюджетът на БАН за заплати на учените с 20 милиона лева.

Парите се предвижда да се компенсират с промени в бюджета на съдебната власт за 2022 г. Вместо предложените от Министерски съвет допустими разходи, те се намаляват с 20 милиона лв. Посочено е изрично, че те ще бъдат направени за сметка на бюджетното перо за прокуратурата - от 352 794 000 лв. на 332 794 000 лв.

Мотивът на депутатите от мнозинството е, че осигуряването на пари за БАН ще даде възможност възнагражденията на учените да не изостават от тази категория персонал в държавните висши училища.

Отделянето на парите от прокуратурата се предлага "предвид отчитането на необходимостта от спешно реформиране и преструктуриране на прокуратурата с оглед постигане на по-висока ефективност".

В предложението се казва, че то няма да доведе до влошаване на заложеното салдо по държавния бюджет.

Иван Гешев нарече "политически гении" вносителите на проекта, като заподозря, че целта им била "да скарат съдебната власт с БАН".

"Колкото и пари да отпуснат на БАН, не е достатъчно. Задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори - и образованието, и медицината, и в частност съдебната власт", каза той преди заседанието на ВСС.

Гешев призва "българските депутати да дадат пример за спазване на конституцията и законите" и да не намаляват средствата за прокуратурата, като намекна за евентуално спиране на пари от ЕС за България.

"Това ще означава, че прокуратурата няма да има пари за експертизи. Ако няма пари за експертизи, няма да влизат дела в съда. Като няма пари за преводи, няма да влизат дела в съда. Като, образно казано, затвори някоя прокуратура поради липса на режийни, това е в интерес само на българската организирана престъпност. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на правото и закона, още повече предвид вчерашното решение на Съда на ЕС за това, че на определени държави може да се спират и намаляват финансовите средства, когато в тези държави има проблеми с върховенството на правото", каза той.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова отрече да се води "наказателна акция" срещу обвинението.

"Бездействието на прокуратурата струва скъпо. България има една от най-високите бройки прокурори на глава от населението, харчим най-голям процент от БВП за правосъдие, а усещаме ли правосъдие? Все още нямаме въведено програмно бюджетиране. Не става дума за никаква наказателна акция", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа