Унгария и Полша загубиха съдебните оспорвания на решението на ЕС, което гласи, че отпускането на еврофинансиране трябва да бъде обвързано с демократичните стандарти в отделните страни членки.

Съдът на Европейския съюз постанови в сряда, че спазването на принципите на правовата държава е условие за членство в ЕС. Правителствата в Будапеща и Варшава са критикувани, че през последните години са отстъпили от тези стандарти.

Съдът на ЕС добави в решението си, че "доброто финансово управление на бюджета на ЕС" може да бъде сериозно застрашено от нарушения на принципите на правовата държава. "Страните членки на ЕС са се подписали под общи ценности като върховенство на закона и солидарност и ЕС трябва да може да защитава тези ценности", гласи позицията на съда.

И двете страни бяха разследвани за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, като и двете са ключови получатели на финансиране от ЕС. Решението на съда може да повлияе на начина, по който милиардите евро от средствата за възстановяване от Covid-пандемията се разпределят между държавите членки.

На 16 декември 2020 г. Европарламентът и Съветът на ЕС приеха регламент, с който се въвежда режим за защита на бюджета на ЕС в случай на нарушаване на принципите на правовата държава. За постигането на тази цел е позволено спиране на плащанията към съответната страна. Регламентът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2021 г., но Унгария и Полша обжалваха поотделно пред Съда на ЕС.

Според тях няма подходящо правно основание за приемане на регламента в Договорите за ЕС и за функционирането на ЕС, Съюзът "превишава правомощията си" и нарушава принципа на правна сигурност. На страната на Европейския съюз по делата застанаха Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Люксембург, Нидерландия, Финландия и Швеция.

Управляващата партия в Унгария - "Фидес" на Виктор Орбан - осъди решението на Съда на ЕС от 16 февруари като "политическо". Министърът на правосъдието Юдит Варга заяви, че Европейският съюз превишава властовите си правомощия.

Полският заместник-министър Януш Ковалски обвини ЕС, че се опитва да доведе Унгария и Полша до "финансов глад". "Това е краят на ЕС, какъвто го познаваме! Трябва да защитим полския суверенитет", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че механизмът за върховенство на закона има за цел да защити бюджета на ЕС в полза на всички граждани на Съюза.

През следващите седмици ще бъдат предоставени насоки, които да дадат "допълнителна яснота за това как прилагаме механизма на практика", добави тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха