Унгария и Полша загубиха съдебните оспорвания на решението на ЕС, което гласи, че отпускането на еврофинансиране трябва да бъде обвързано с демократичните стандарти в отделните страни членки.

Съдът на Европейския съюз постанови в сряда, че спазването на принципите на правовата държава е условие за членство в ЕС. Правителствата в Будапеща и Варшава са критикувани, че през последните години са отстъпили от тези стандарти.

Съдът на ЕС добави в решението си, че "доброто финансово управление на бюджета на ЕС" може да бъде сериозно застрашено от нарушения на принципите на правовата държава. "Страните членки на ЕС са се подписали под общи ценности като върховенство на закона и солидарност и ЕС трябва да може да защитава тези ценности", гласи позицията на съда.

И двете страни бяха разследвани за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, като и двете са ключови получатели на финансиране от ЕС. Решението на съда може да повлияе на начина, по който милиардите евро от средствата за възстановяване от Covid-пандемията се разпределят между държавите членки.

На 16 декември 2020 г. Европарламентът и Съветът на ЕС приеха регламент, с който се въвежда режим за защита на бюджета на ЕС в случай на нарушаване на принципите на правовата държава. За постигането на тази цел е позволено спиране на плащанията към съответната страна. Регламентът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2021 г., но Унгария и Полша обжалваха поотделно пред Съда на ЕС.

Според тях няма подходящо правно основание за приемане на регламента в Договорите за ЕС и за функционирането на ЕС, Съюзът "превишава правомощията си" и нарушава принципа на правна сигурност. На страната на Европейския съюз по делата застанаха Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Люксембург, Нидерландия, Финландия и Швеция.

Управляващата партия в Унгария - "Фидес" на Виктор Орбан - осъди решението на Съда на ЕС от 16 февруари като "политическо". Министърът на правосъдието Юдит Варга заяви, че Европейският съюз превишава властовите си правомощия.

Полският заместник-министър Януш Ковалски обвини ЕС, че се опитва да доведе Унгария и Полша до "финансов глад". "Това е краят на ЕС, какъвто го познаваме! Трябва да защитим полския суверенитет", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че механизмът за върховенство на закона има за цел да защити бюджета на ЕС в полза на всички граждани на Съюза.

През следващите седмици ще бъдат предоставени насоки, които да дадат "допълнителна яснота за това как прилагаме механизма на практика", добави тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023