Снимка: © bTV

Здравният министър Асена Сербезова отправи силно послание към обществото да се ваксинира срещу Covid-19 и призова антиваксърите „да не клатят лодката“, в която всички се намираме.

В началните етапи на поредна вълна, този път предизвикана от варианта „Омикрон“, Сербезова дава за пример няколко случая на хора, изпитали тежките симптоми от инфекцията и съжалили, че не са си поставили дози от ваксините.

Министърът подчертава безопасността и ефикасността на препаратите като най-силен и сигурен метод за спиране разпространението на заразата.

„Можете да давате на хората около вас информация, кажете им мнението си, но не се налагайте, защото можете да промените съдбата на някого, като подхраните страховете му. Тези, които са направили избора да не се ваксинират, нека не налагат този избор, нито пък да го използват за политически цели или пък за да “блеснат” на телевизионния екран. Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са "кървави пари", пише тя в дълга публикация във Facebook от 5 януари.

„Заедно сме. Дали ни се иска, или не, но сме в една “лодка”. Споделяме една съдба. Борим се с едни и същи трудности, макар по различен начин. Разчитаме на една и съща система, макар различно да вярваме в нея. Накрая можем да “опрем” до науката, макар да имаме различно отношение към нея. Толкова различно, че да позволим това различие да ни разделя в ежедневието ни. Толкова различно, че да ни предопредели различна съдба“.

„Съдби... Като тази на бащата тръгнал да се ваксинира, срещайки дъщеря си, която го моли да не прави това. След няколко седмици се заразява и не успява да се пребори с вируса. Като бащата, който губи сина си в ковид-отделение (неваксиниран) и сега е приел за лична кауза всеки, попаднал на това място, да бъде лекуван, информиран и оцелял по възможност“.

„Като бащата (против ваксините, не по принцип, само тези срещу ковид, защото не разбира как действат и защото са произведени “набързо”), който, след като едва оцелява, всяка вечер звъни на дъщерите си от отделението, за да ги накара да обещаят, че ще ваксинират“, пише Сербезова.

Тя дава още примери за опасността, пред която се изправят неваксинираните, а и която носят дори за имунизираните срещу Covid - като нейна приятелка, която отива с 15 души на ски в Австрия и „не може да проумее, че 10 от тях реално не са се ваксинирали, въпреки че имат сертификат“. Като синът, за когото „търсихме в почивните дни плазма в опит за спасяването му“, но първите 10 дни се е лекувал симптоматично, въпреки че не е ваксиниран. Като майката, която иска да ваксинира детето си, но е успяла да го запише чак за февруари. Като хората, „които ми пишат, че искат да се ваксинират, но се притесняват от нежелани лекарствени реакции“, пише Сербезова.

"Като майката на десетгодишното дете, което ѝ казало, че тя е длъжна да му съдейства да се ваксинира. Като „съдбата на един приятел, който, объркан в страхове, ми пише вечер, че съм си “инжектирала генетична отрова”, казва здравният министър.

„Като съдбите на приятели, които една година след преболедуване страдат от пост-ковид усложнения. Една от тези приятелки не помнеше къде е тръгнала и спираше колата, в опит да си припомни накъде отива (т.нар. пост-ковид “мозъчна мъгла”)“.

„Като колеги, с които сядам на една маса и те ме оставят с усещането, че си спомнят какво сме учили, а после случайно разбирам, че разказват на хората, че не трябва да се ваксинират, защото “не се знае какво има вътре”, добавя Асена Сербезова.

Здравният министър казва, че независимо кой път избере всеки отделен човек, лекарите, фармацевтите, медицинските сестри и другите хора, посветили се на опазването на живота, лекуват „и вярващи, и невярващи, и ваксинирани, и неваксинирани“. Но с избора, който правим, можем да облекчим или да натоварим здравната система в навечерието на поредната вълна.

„Всички искаме да живеем в добро здраве с тези, които обичаме. Единствената разлика между нас се обуславя от страхове, фалшива информация, недоверие, форма на бунт и какво ли още не, противопоказания за ваксиниране (малко са, но ги има), но накрая опира до разликата на рентгеновата снимка – белите дробове на ваксиниран и неваксиниран с Covid“, пише Сербезова под снимка, която показва сериозни увреждания на органите при неимунизиран пациент.

Ваксините срещу Covid-19 не са 100% ефикасни, но доказан факт е, че предпазват от тежко протичане на заразата, попадане в болница и смърт. Огромна част от пациентите в Covid-отделения са неваксинирани, а в България вече се разкриха историите на няколко души с фалшиви сертификати, които загубиха битката с инфекцията.

МВР дори обяви, че затяга контрола над фалшивите документи и ще прави проверка на сертификата на всеки починал с Covid-19 ваксиниран пациент.

„Независимо от избора, който правим, той трябва да бъде информиран. Моля, уважавайте избора и на тези около вас, независимо какъв е. Тази “банална настинка”, както я наричат някои, а други отричат дори съществуването ѝ, доведе до сериозен ръст на смъртността, вероятно поради причини от комплексен характер, включително и поради нивото на здравна просвета, наличие на хронични нелекувани адекватно заболявания, неспазване на мерки, състояние на здравната система“, пише Сербезова.

„Независимо от нашия избор, ние сме в една лодка. Нека не я клатим, защото морето и без това е бурно... Да стигнем до брега заедно, защото бряг има и никоя криза не е вечна“, пише Асена Сербезова.


Covid-19 отне живота на професор от ВМА и на известен преводач от китайски език

"Ботокс-близнаците" Богданоф починаха от Covid-19 с няколко дни разлика

Макрон си навлече гнева на Covid-скептиците с изказване, че ще направи "труден" живота на неваксинираните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"