"Ботокс-близнаците" Богданоф починаха от Covid-19 с няколко дни разлика Снимка: © Getty Images

Двама от най-известните телевизионни водещи във Франция - близнаците Гришка и Игор Богданоф - починаха от Covid-19 един след друг, само с шест дни разлика.

Братята Богданоф са отказвали да се ваксинират, а според техния дългогодишен приятел и бивш министър на младежта, образованието и науката Люк Фери - 72-годишните близнаци са смятали, че "ваксината е по-опасна от вируса".

Гришка Богданоф почина на 28 декември 2021 г. след две седмици, прекарани в реанимацията на болница "Жорж Помпиду" в Париж. Игор, който е приет в същото отделение, е изгубил битката с Covid-19 на 3 януари 2022 г., без да разбере за загубата на брат си.

Техният PR Седрик Андре коментира пред телевизия C8, че двамата са смятали, че са "непобедими", поради което не са искали да си сложат ваксина против коронавируса.

"Те мислеха, че са в добро здраве, спортуваха, смятаха, че всичко ще мине наред. Те живееха в различен свят от този на "простосмъртните", коментира той.

Пиер-Жан Шаленсон, друг техен близък приятел, казва, че двамата са се заразили в края на ноември. Предполагали са, че боледуват от грип и са решили да не се лекуват. Едва когато състоянието им се е влошило, те са потърсили помощ в болницата. Той потвърждава, че Игор и Гришка са се смятали за "защитени" от Covid заради начина си на живот.

Двамата братя Богданоф стават известни през 80-те години във Франция, когато започват да водят няколко телевизионни предавания за популярна наука и научна фантастика. Най-известната им програма се нарича Temps X ("Време Х"), която се излъчва в продължение на 9 години по TF1. Благодарение на тях френските зрители се запознават и със сериали като Star Trek, Battlestar Galactica, Doctor Who и др.

Близнаците са родени на 29 август 1949 г. в семейството на руския емигрант Юрий Остасенко-Богданов (наследник на татарска фамилия от Русия, на която е принадлежала титлата "принц Богданов") и Мария Коловрат-Краковская, извънбрачна дъщеря на австрийска графиня и афроамерикански оперен певец.

Двамата са отгледани от своята баба, която успява да ги научи на четири езика още като деца - френски, немски, английски и руски.

Игор и Гришка Богданоф изучават приложна математика в Париж, преди да пренасочат интересите си към медийната индустрия. През 90-те години те започват да работят по докторски дисертации в сферата на математиката и теоретичната физика, с които обаче провокират скандал. Двамата публикуват пет статии в научни списания, които са атакувани от критиците им като "измама" и "безсмислици". Братята твърдят, че са наклеветени и завеждат дело срещу Националния комитет по научни изследвания, но съдът отхвърля иска им.

Близнаците често попадат на фокуса на медиите и заради това, че започват да се подлагат на поредица от козметични манипулации през последните две десетилетия, които правят външния им вид неузнаваем.

Богданоф отказват да дават обяснения пред журналистите по този въпрос, а спекулациите варират от серийни козметични операции до злоупотреба с приема на растежен хормон, който може да забави стареенето, но и да доведе до заболяването акромегалия (увеличаване на костите, включително нарастване на черепа, скулите, долната челюст и др.).

Техният приятел Люк Фери отхвърля тези версии в своята статия, публикувана след смъртта на Гришка Богданоф - "Двамата бяха много атлетични, без грам мазнина, затова вярваха, че ваксината е по-опасна от вируса. Никога не се разболяваха. Дори брадичките им - това не е болест. Беше само ботокс, така ми казваха те. Само че на 72-годишна възраст имунната система не е толкова ефективна, колкото е била някога".

"Казвах им по 50 пъти на ден да се ваксинират срещу Covid-19", почочва още бивият министър. Той твърди, че двамата братя не са били антиваксъри, но са отказвали да имунизират самите себе си.

Адвокатът на Гришка Богданоф Едуар дьо Ламаз също твърди, че клиентът му никога не е бил отявлен противник на ваксините, защото е имал "силни научни познания", но предполага, че той не е искал да се имунизира срещу Covid заради предполагаемо друго заболяване.


Шампион по кикбокс, който отричаше Covid, почина след усложнения от коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023