Снимка: © Getty Images

Covid-19 е отнел живота на проф. Екатерина Титянова - ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военномедицинска академия.

В същия ден е починал и нейния съпруг Чавдар Русев - изпълнителен секретар на Асоциацията за развитие на планинските общини в България. 

И двамата са се заразили от коронавирус, без да са се ваксинирали. Информацията беше споделена от техните близки Антоанета Титянова и Томислав Савов в социалните мрежи. 

От ВМА публикуваха съболезнователно послание за загубата на проф. Титянова, която е работила близо 20 години в болницата. Тя е професор по неврология, доктор на медицинските науки и ръководител на клиника "Функционална диагностика на нервната система". Член е на Факултетния съвет и ръководи катедра "Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве" при Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", основател и титуляр е на дисциплината "Нервни болести" в него.

Междувременно стана ясно, че известният преводач от китайски език Петко Хинов също е починал след боледуване от Covid-19 в първите дни на 2022 г.

Той е човекът, превел на български език книги като „Сън в алени покои“, „Чудните дела на съдията Бао“, „Тридесет и шестте стратегеми“ и много други. Той е баща на четири деца, най-малкото от които е родено преди по-малко от година, съобщават от издателство "Изток-Запад", които организираха дарителска кампания за семейството му

Двама негови приятели Георги Станков и Пламен Иванов споделят съжалението си, че Хинов е споделял скептични позиции спрямо нуждата от противоепидемични ограничения и имунизиране срещу Covid-19. Станков посочва, че преводачът е бил сред учредителите на "Възраждане" в Севлиево и е поддържал идеите на партията по отношение на съпротивата срещу мерките за овладяване на пандемията. 

Те го описват като интелектуалец, задълбочен човек и мислител, чиято смърт представлява голяма загуба за културата.

"Не знам дали не е болест на нашето време – да вярваш на лъжа, защото не приемаш реалност, която не кореспондира с твоята представа за нормалност. Не знам… Знам обаче, че днес дезинформацията убива, сайтовете за фалшиви новини убиват, фейк индустрията убива хора, които се раждат веднъж на много години. Убива от користни, геополитически, бесовски подбуди. И никой не носи отговорност за здравето и живота на подведените, излъганите… за унищожените животи, микросветове, вселени. Опитвах се да се боря с фалшивите новини и дезинфорамцията, докато един ден не си казах, че е безсмислено. Днес се чудя дали не се отказах твърде рано. Почивай в мир, приятелю, и прощавай за всичко, което не си казахме", пише Пламен Иванов в посланието си към Хинов, публикувано в сайта "Християнство.бг". 


Известните българи, които загубихме през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори