Covid-19 отне живота на професор от ВМА и на известен преводач от китайски език Снимка: © Getty Images

Covid-19 е отнел живота на проф. Екатерина Титянова - ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военномедицинска академия.

В същия ден е починал и нейния съпруг Чавдар Русев - изпълнителен секретар на Асоциацията за развитие на планинските общини в България.

И двамата са се заразили от коронавирус, без да са се ваксинирали. Информацията беше споделена от техните близки Антоанета Титянова и Томислав Савов в социалните мрежи.

От ВМА публикуваха съболезнователно послание за загубата на проф. Титянова, която е работила близо 20 години в болницата. Тя е професор по неврология, доктор на медицинските науки и ръководител на клиника "Функционална диагностика на нервната система". Член е на Факултетния съвет и ръководи катедра "Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве" при Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", основател и титуляр е на дисциплината "Нервни болести" в него.

Междувременно стана ясно, че известният преводач от китайски език Петко Хинов също е починал след боледуване от Covid-19 в първите дни на 2022 г.

Той е човекът, превел на български език книги като „Сън в алени покои“, „Чудните дела на съдията Бао“, „Тридесет и шестте стратегеми“ и много други. Той е баща на четири деца, най-малкото от които е родено преди по-малко от година, съобщават от издателство "Изток-Запад", които организираха дарителска кампания за семейството му.

Двама негови приятели Георги Станков и Пламен Иванов споделят съжалението си, че Хинов е споделял скептични позиции спрямо нуждата от противоепидемични ограничения и имунизиране срещу Covid-19. Станков посочва, че преводачът е бил сред учредителите на "Възраждане" в Севлиево и е поддържал идеите на партията по отношение на съпротивата срещу мерките за овладяване на пандемията.

Те го описват като интелектуалец, задълбочен човек и мислител, чиято смърт представлява голяма загуба за културата.

"Не знам дали не е болест на нашето време – да вярваш на лъжа, защото не приемаш реалност, която не кореспондира с твоята представа за нормалност. Не знам… Знам обаче, че днес дезинформацията убива, сайтовете за фалшиви новини убиват, фейк индустрията убива хора, които се раждат веднъж на много години. Убива от користни, геополитически, бесовски подбуди. И никой не носи отговорност за здравето и живота на подведените, излъганите… за унищожените животи, микросветове, вселени. Опитвах се да се боря с фалшивите новини и дезинфорамцията, докато един ден не си казах, че е безсмислено. Днес се чудя дали не се отказах твърде рано. Почивай в мир, приятелю, и прощавай за всичко, което не си казахме", пише Пламен Иванов в посланието си към Хинов, публикувано в сайта "Християнство.бг".


Известните българи, които загубихме през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024