Асфалтов "бретцел" за 10 000 лв. е новият "еко-велопарк" в Дреновец Снимка: © https://www.konkurent.bg/

Видинското село Дреновец се прочу с удивително съоръжение - асфалтова писта в пространството между няколко къщи, която се оказва "еко-велопарк", финансиран по програма за опазване на околната среда.

Вестник "Конкурент" публикува съобщение за изграждането на проекта, към което са приложени и снимки от изливането на асфалт върху терен в селото. Трасето би трябвало да се ползва от деца, които карат велосипеди, ролери и тротинетки, в "безопасни" условия.

"Поставени са 5 паркови пейки, 2 бр. кошчета за разделно събиране на отпадъци, 4 бр. Led осветителни тела, положени са над 256 кв.м. асфалт за алеята и районът е озелелнен с декоративни храсти и дървета", съобщава още "Конкурент".

"Еко-велопаркът" на Дреновец всъщност е платен с пари от МОСВ, след като община Ружинци е спечелила конкурс в кампанията "Чиста околна среда" - "Обичам природата - и аз участвам".

Сумата по проекта е 9985,20 лв.

Новината за "парка" провокира вълна от хумористични реакции в социалните мрежи, но и доста въпроси за целесъобразността на поредния пример за "усвояване" на пари без смисъл. Ето част от споделените мнения във Facebook:

"Това ще го е правил някой единадесетокласник, останал на поправка"

"Некой е мислил проекта на гладно! Земѝ тоз геврек"

"Че са усвоени едни пари е ясно, а деца има ли в това селце или ще раздават ролкови кънки на възрастните?"

"Гениален проект, а изпълнението ни оставя без дъх"

"Направо могат да вземат Формула 1"

"Дори и асфалтът да е 9000 лв, по-добре да ги запалиш, отколкото да изложиш фирмата си с това чудо на архитектурата и строителството"

Според МОСВ - целта на кампанията е "да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем" - включително чрез залесяване на почистени площи и ремонтиране на детски и спортни съоръжения.

Условието е кметството да поддържа площадката за минимум от 2 години, да гарантира обществено участие в проекта - включително с доброволен труд, да отговаря на изискването за "оригиналност на идеите", да докаже "тясна връзка между посочените дейности в проекта и целта и идеите на Кампанията „Чиста околна среда." и др.

Площадката е един от 457 одобрени проекти, които са получили средства до 10 000 лв., като в случая са усвоени почти всички допустими пари по бюджета. Парите са одобрени през февруари 2021 г., когато министър на околната среда беше Емил Димитров-Ревизоро.

Дреновец се намира в община Ружинци, област Видин - една от най-бързо обезлюдяващите области в страната, която стои в дъното на класациите за разпределение на доходите.

Според изследване на НСИ от 2018 г., Ружинци е сред 18-те най-бедни общини в Северозападния район. Данните на института показват, че "относителният дял на бедните е повече от половината от населението" на общината.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024