Снимка: © https://www.konkurent.bg/

Видинското село Дреновец се прочу с удивително съоръжение - асфалтова писта в пространството между няколко къщи, която се оказва "еко-велопарк", финансиран по програма за опазване на околната среда. 

Вестник "Конкурент" публикува съобщение за изграждането на проекта, към което са приложени и снимки от изливането на асфалт върху терен в селото. Трасето би трябвало да се ползва от деца, които карат велосипеди, ролери и тротинетки, в "безопасни" условия. 

"Поставени са 5 паркови пейки, 2 бр. кошчета за разделно събиране на отпадъци, 4 бр. Led осветителни тела, положени са над 256 кв.м. асфалт за алеята и районът е озелелнен с декоративни храсти и дървета", съобщава още "Конкурент". 

"Еко-велопаркът" на Дреновец всъщност е платен с пари от МОСВ, след като община Ружинци е спечелила конкурс в кампанията "Чиста околна среда" - "Обичам природата - и аз участвам".

Сумата по проекта е 9985,20 лв. 

Новината за "парка" провокира вълна от хумористични реакции в социалните мрежи, но и доста въпроси за целесъобразността на поредния пример за "усвояване" на пари без смисъл. Ето част от споделените мнения във Facebook:

"Това ще го е правил някой единадесетокласник, останал на поправка"

"Некой е мислил проекта на гладно! Земѝ тоз геврек"

"Че са усвоени едни пари е ясно, а деца има ли в това селце или ще раздават ролкови кънки на възрастните?" 

"Гениален проект, а изпълнението ни оставя без дъх" 

"Направо могат да вземат Формула 1"

"Дори и асфалтът да е 9000 лв, по-добре да ги запалиш, отколкото да изложиш фирмата си с това чудо на архитектурата и строителството"

Според МОСВ - целта на кампанията е "да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем" - включително чрез залесяване на почистени площи и ремонтиране на детски и спортни съоръжения. 

Условието е кметството да поддържа площадката за минимум от 2 години, да гарантира обществено участие в проекта - включително с доброволен труд, да отговаря на изискването за "оригиналност на идеите", да докаже "тясна връзка между посочените дейности в проекта и целта и идеите на Кампанията „Чиста околна среда." и др. 

Площадката е един от 457 одобрени проекти, които са получили средства до 10 000 лв., като в случая са усвоени почти всички допустими пари по бюджета. Парите са одобрени през февруари 2021 г., когато министър на околната среда беше Емил Димитров-Ревизоро. 

Дреновец се намира в община Ружинци, област Видин - една от най-бързо обезлюдяващите области в страната, която стои в дъното на класациите за разпределение на доходите.

Според изследване на НСИ от 2018 г., Ружинци е сред 18-те най-бедни общини в Северозападния район. Данните на института показват, че "относителният дял на бедните е повече от половината от населението" на общината.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър