Снимка: © Getty Images

Над 47% от родителите подкрепят изцяло присъственото обучение на децата си в училище, а за онлайн часове са 22% от тях. Това показва проучване на Асоциация „Родители“, направено между 30 октомври и 4 ноември, съвместно с Института за изследвания в образованието.

В допитването са участвали над 20 хиляди родители от цялата страна. Най-голям брой от анкетираните са родители на ученици в начален етап на образование – 53,3%.  90 на сто от респондентите са майки, а останалите 10% - бащи.

47,4% от тях казват, че искат изцяло присъствени часове за децата си. 22,2% подкрепят напълно онлайн обучението. 16 на сто са отговорили, че предпочитат смесена форма. А идеята за преминаване към онлайн обучение за отделни етапи се подкрепя от 14,2% от родителите.

Впечатление прави, че повечето от половината респонденти, подкрепящи изцяло присъствената форма на обучение, са от малките градове и селата – по над 50 на сто. В областните градове и столицата, където са концентрирани големите училища, този процент намалява съответно на 49 и на 41 на сто.

Присъствено обучение искат най-много родителите на деца в начален етап - 52 на сто, а най-малко - родителите на гимназистите (43%), сочат данните на Асоциация „Родители“.

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов гласи, че до 30 ноември изцяло онлайн се обучават учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и тези в училища с 15% отсъстващи ученици по причини, свързани с поява на симптоми на Covid-19.

Нова заповед на здравния министър: Кои ученици ще учат дистанционно до 30 ноември

Родителите са получили няколко опции за избор на основен приоритет в учебния процес. Почти половината от тях – 49% са отговорили, че това е „Осигуряването на качествено образование“. 30 на сто от тях са отговорили „Опазването на здравето на децата“, а почти още толкова – „Ограничаването на разпространението на заразата“.

Приоритетът „Осигуряване на качествено образование“ е най-силно застъпен сред родителите на ученици в начален етап (50,8%) и сред тези, които живеят в областни центрове (51,6%). „Запазване здравето на децата“ е относително равномерно разпределено сред различните възрасти; за този приоритет най-загрижени са в селата (42,5%), а относително най-малко тежест той има в столицата - 25,1%, пишат от Асоциация „Родители“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед