AstraZeneca във Великобритания: 30 случая на тромбоза при над 18 млн. имунизирани Снимка: © Getty Images

Британският лекарствен регулатор публикува нови данни за ваксинираното население с AstraZeneca, според които 30 души от общо 18,1 млн. имунизирани са образували кръвни съсиреци.

Седем от тридесетте души с тромбоза са починали, съобщава Sky News, като цитира службата. До момента не са съобщавани такива явления при хора, ваксинирани с Pfizer/BioNTech във Великобритания.

Регулаторната служба за лекарствата и здравните продукти подчертава, че до момента няма доказателства, които да сочат към причинно-следствена връзка между кръвните съсиреци и поставянето на ваксината срещу Covid-19, a ползите от препарата на AstraZeneca продължават да надвишават рисковете.

Проверките по съмненията за нежелани странични ефекти продължават, за да се установи дали има някаква връзка между тях или става дума за случайно съвпадение.

Докладът на регулатора дойде дни след като в Германия и Нидерландия беше въведен нов режим за ваксиниране с AstraZeneca, според който тя се поставя само на хора над 60-годишна възраст.

Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни

В Германия са засечени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка сред над 2,7 млн. ваксинирани хора, като в почти всички случаи инцидентите са сред млади жени. Тромбоцитопения е установена при 19 души.

И в двете държави решението за временното ограничение на ваксините сред по-младото население е взето като предохранителна мярка, докато се събере повече информация за причините за тези инциденти.

Великобритания започна имунизационната си кампания с най-възрастното си население, медицинските специалисти и служителите в домове за социални грижи, като постепенно снижаваше възрастовата граница за достъп до имунизация. В момента подлежащи на ваксиниране с една от двете използвани ваксини (Pfizer/BioNTech и AstraZeneca) са хората над 50-годишна възраст.

Британската статистика, която е извлечена от много по-голяма база имунизирани пациенти, показва 22 случая на тромбоза на синусите на мозъка и 8 случая на други кръвни съсиреци с ниски тромбоцитни нива. Данните са събрани от периода между 9 декември 2020 и 21 март 2021 г. на база на оплакванията от хората.

"Тези съобщения не означават задължително, че става дума за доказани странични ефекти. Някои инциденти биха могли да се случат независимо от ваксинирането. Това е особено важно в случаи като този, когато милиони души получават ваксини - особено когато повечето ваксини се поставят на най-възрастните хора и на пациенти със съпътстващи заболявания", казват от британската служба.

Най-често споделяните ефекти от ваксините, както при Pfizer, така и при AstraZeneca, са повишена чувствителност в мястото на инжектиране или общи грипоподобни симптоми като главоболие, умора, температура и др. Това са нормални реакции, които могат да се появяват при всяка ваксина, тъй като тялото на човека задейства имунната си реакция - те би трябвало да отминат за един-два дни, посочва британската служба.

В доклада се подчертава, че ваксинирането остава най-ефикасният начин за предпазване от усложнения при коронавирусна инфекция.

Европейската агенция по лекарствата и СЗО продължават да поддържат решенията си, че ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефикасна срещу коронавирусна инфекция.

Британската асоциация на хематолозите е препоръчала на всички лекари, които установят пациенти със синдроми на тромбоцитопения, развити скоро след ваксинация, да подадат сигнали до лекарствения регулатор, за да може да се направи по-задълбочена проверка.

Нидерландия спря временно ваксината на AstraZeneca за хората под 60 г.

До момента над 31,3 милиона души във Великобритания са получили първа доза с ваксина срещу Covid-19 (Pfizer или AstraZeneca), a малко под 5 милиона души вече са напълно имунизирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024