Снимка: © Getty Images

Британският лекарствен регулатор публикува нови данни за ваксинираното население с AstraZeneca, според които 30 души от общо 18,1 млн. имунизирани са образували кръвни съсиреци. 

Седем от тридесетте души с тромбоза са починали, съобщава Sky News, като цитира службата. До момента не са съобщавани такива явления при хора, ваксинирани с Pfizer/BioNTech във Великобритания.

Регулаторната служба за лекарствата и здравните продукти подчертава, че до момента няма доказателства, които да сочат към причинно-следствена връзка между кръвните съсиреци и поставянето на ваксината срещу Covid-19, a ползите от препарата на AstraZeneca продължават да надвишават рисковете. 

Проверките по съмненията за нежелани странични ефекти продължават, за да се установи дали има някаква връзка между тях или става дума за случайно съвпадение. 

Докладът на регулатора дойде дни след като в Германия и Нидерландия беше въведен нов режим за ваксиниране с AstraZeneca, според който тя се поставя само на хора над 60-годишна възраст. 

Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни

В Германия са засечени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка сред над 2,7 млн. ваксинирани хора, като в почти всички случаи инцидентите са сред млади жени. Тромбоцитопения е установена при 19 души. 

И в двете държави решението за временното ограничение на ваксините сред по-младото население е взето като предохранителна мярка, докато се събере повече информация за причините за тези инциденти. 

Великобритания започна имунизационната си кампания с най-възрастното си население, медицинските специалисти и служителите в домове за социални грижи, като постепенно снижаваше възрастовата граница за достъп до имунизация. В момента подлежащи на ваксиниране с една от двете използвани ваксини (Pfizer/BioNTech и AstraZeneca) са хората над 50-годишна възраст.  

Британската статистика, която е извлечена от много по-голяма база имунизирани пациенти, показва 22 случая на тромбоза на синусите на мозъка и 8 случая на други кръвни съсиреци с ниски тромбоцитни нива. Данните са събрани от периода между 9 декември 2020 и 21 март 2021 г. на база на оплакванията от хората. 

"Тези съобщения не означават задължително, че става дума за доказани странични ефекти. Някои инциденти биха могли да се случат независимо от ваксинирането. Това е особено важно в случаи като този, когато милиони души получават ваксини - особено когато повечето ваксини се поставят на най-възрастните хора и на пациенти със съпътстващи заболявания", казват от британската служба.  

Най-често споделяните ефекти от ваксините, както при Pfizer, така и при AstraZeneca, са повишена чувствителност в мястото на инжектиране или общи грипоподобни симптоми като главоболие, умора, температура и др. Това са нормални реакции, които могат да се появяват при всяка ваксина, тъй като тялото на човека задейства имунната си реакция - те би трябвало да отминат за един-два дни, посочва британската служба. 

В доклада се подчертава, че ваксинирането остава най-ефикасният начин за предпазване от усложнения при коронавирусна инфекция. 

Европейската агенция по лекарствата и СЗО продължават да поддържат решенията си, че ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефикасна срещу коронавирусна инфекция. 

Британската асоциация на хематолозите е препоръчала на всички лекари, които установят пациенти със синдроми на тромбоцитопения, развити скоро след ваксинация, да подадат сигнали до лекарствения регулатор, за да може да се направи по-задълбочена проверка. 

Нидерландия спря временно ваксината на AstraZeneca за хората под 60 г.

До момента над 31,3 милиона души във Великобритания са получили първа доза с ваксина срещу Covid-19 (Pfizer или AstraZeneca), a малко под 5 милиона души вече са напълно имунизирани. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев