Украйна удари руското пристанище Новоросийск с морски дронове Снимка: © Getty

Рано сутринта в петък украински морски дронове са атакували руска военноморска база близо до черноморското пристанище Новоросийск, предава "Ройтерс".

Дроновете са били унищожени от руски военни кораби, съобщи руското министерство на отбраната.

Руски потребители на социални мрежи съобщават и за стрелба от кораби в близост до брега. Засилено е движението на плавателни съдове.

Според част от източниците експлозиите са станали в района на Южна Озереевка, където се намира морският терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум.

По непотвърдена информация дроновете са атакували т. нар. "петролен" или "нефтен фар", през който се получава петрол.

Руското министерство на отбраната потвърди, че въоръжените сили на Украйна са се опитали да атакуват военноморската база Новоросийск с два военноморски дрона и каза, че те са били унищожени.

"В хода на отразяването на атаката дроновете бяха визуално открити и унищожени с огън от щатното въоръжение на руските кораби, осъществяващи охрана на външната граница на военно-морската база", пишат от министерството.

Пристанището е затворено за плавателни съдове.

Новоросийск е основното руското пристанище в Черно море и военно-морска база. Разположен е на над 100 км от Керческия пролив и Кримския мост, които вече бяха атакувани с морски дронове.

Пресслужбата на "Каспийски тръбопроводен консорциум" обяви, че терминалът не е повреден и тя продължава да товари петрол на намиращите се там танкери.

"Руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили десет украински дрона, които са се опитаха да атакуват територията на Крим, още три дрона са неутрализирани от радиоелектронна борба", написаха още от руското министерство на отбраната.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че войските на Киев са били изправени пред брутални боеве по целия фронт, но въпреки това надделяват.

"Окупаторите се опитват да спрат нашите момчета с всички сили. Атаките са много брутални", коментира Зеленски, цитиран от Франс прес.

Битката е "трудна навсякъде, но каквото и да прави врагът, украинските сили са тези, която доминират. И аз благодаря на всеки един от тях на първа линия за това!", отбеляза той в ежедневното си видеообръщение в Telegram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024
Важно днес

Пътник е загинал на борда на самолет при мощна турбуленция

Има и ранени сред 221 пасажери и 18 души екипаж в полет от Лондон до Сингапур

14:16 - 21.05.2024
Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024