Снимка: © NOVA

Председателят на ДСБ и на Комисията по вътрешна сигурност в парламента Атанас Атанасов е "убеден", че в българските служби за сигурност има руска агентура. Той изпитва "съмнения", че службите са знаели кога ще започне войната в Украйна, но не са го съобщили.

„Ние констатирахме един много сериозен провал на българските служби. В навечерието на войната те убеждаваха всички институции, включително и Народното събрание, че военни действия няма да има” каза един от лидерите на ДБ в интервю за Нова ТВ.

"Президентът Байдън един месец преди началото на войната излезе и каза „Русия ще нападне Украйна еди-кога си”. От „Демократична България” ще поискаме българските служби да предоставят в парламента кореспонденцията с нашите партньорски служби", каза той и повтори, че е категоричен за наличието на "руска агентура".

Това не е първата атака на лидера на ДСБ към службите. В края на 2021 г., по време на консултациите при държавния глава, той настоя пред президента Румен Радев за промени в персоналния състав на службите и каза, че ситуацията в сектор „Сигурност“ като структура, механизъм и състав „изглежда дебалансирана“.

Пред Нова ТВ Атанас Атанасов критикува организацията на държавата за посрещането на украинските бежанци през румънската граница, въпреки че формацията му е част от управляващата коалиция.

”По границите на България, на контролно-пропусквателните пунктове, е пълна анархия. Вижте как Полша, как Румъния посрещнаха бежанците, България е неподготвена", смята Атанасов.

„На едно КПП е по един начин, на друго – по друг. Днес привикваме шефовете на ДАНС и Агенцията за бежанците, за да видим какво ще правим“, коментира той и допълни, че няма причина партиите в коалицията да си затварят очите за проблемите, а точно обратното – длъжни са да реагират.

Той атакува президента Румен Радев заради призива на държавния глава българското въздушно пространство да се охранява от български самолети с български екипажи, а не от съюзниците от НАТО.

„Съгласно член 105 от Конституцията - вътрешната и външната политика на България се провеждат от Министерски съвет. Нека всеки си знае мястото. Няколко пъти ми се налага да казвам на г-н Радев, че не управлява служебно правителство. Този манталитет да прави оперативки като шеф на военновъздушните сили, още му е в главата. Той може да е върховен главнокомандващ, но в мирно време няма правомощия”, каза лидерът на ДСБ.

„Смятам, че правителството на този етап, макар и с някои колебания, има правилно поведение. Всички дефицити в българските въоръжени сили, ако се наложи, трябва да бъдат попълнени от съюзниците. Ние сме член на НАТО и трябва да разчитаме на това. Позицията на президента е такава, за да се хареса на русофилския електорат", смята председателят на Комисията по вътрешна сигурност.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят