Атанас Атанасов: Имам съмнения, че службите са знаели кога ще започне войната, но не са съобщили Снимка: © NOVA

Председателят на ДСБ и на Комисията по вътрешна сигурност в парламента Атанас Атанасов е "убеден", че в българските служби за сигурност има руска агентура. Той изпитва "съмнения", че службите са знаели кога ще започне войната в Украйна, но не са го съобщили.

„Ние констатирахме един много сериозен провал на българските служби. В навечерието на войната те убеждаваха всички институции, включително и Народното събрание, че военни действия няма да има” каза един от лидерите на ДБ в интервю за Нова ТВ.

"Президентът Байдън един месец преди началото на войната излезе и каза „Русия ще нападне Украйна еди-кога си”. От „Демократична България” ще поискаме българските служби да предоставят в парламента кореспонденцията с нашите партньорски служби", каза той и повтори, че е категоричен за наличието на "руска агентура".

Това не е първата атака на лидера на ДСБ към службите. В края на 2021 г., по време на консултациите при държавния глава, той настоя пред президента Румен Радев за промени в персоналния състав на службите и каза, че ситуацията в сектор „Сигурност“ като структура, механизъм и състав „изглежда дебалансирана“.

Пред Нова ТВ Атанас Атанасов критикува организацията на държавата за посрещането на украинските бежанци през румънската граница, въпреки че формацията му е част от управляващата коалиция.

”По границите на България, на контролно-пропусквателните пунктове, е пълна анархия. Вижте как Полша, как Румъния посрещнаха бежанците, България е неподготвена", смята Атанасов.

„На едно КПП е по един начин, на друго – по друг. Днес привикваме шефовете на ДАНС и Агенцията за бежанците, за да видим какво ще правим“, коментира той и допълни, че няма причина партиите в коалицията да си затварят очите за проблемите, а точно обратното – длъжни са да реагират.

Той атакува президента Румен Радев заради призива на държавния глава българското въздушно пространство да се охранява от български самолети с български екипажи, а не от съюзниците от НАТО.

„Съгласно член 105 от Конституцията - вътрешната и външната политика на България се провеждат от Министерски съвет. Нека всеки си знае мястото. Няколко пъти ми се налага да казвам на г-н Радев, че не управлява служебно правителство. Този манталитет да прави оперативки като шеф на военновъздушните сили, още му е в главата. Той може да е върховен главнокомандващ, но в мирно време няма правомощия”, каза лидерът на ДСБ.

„Смятам, че правителството на този етап, макар и с някои колебания, има правилно поведение. Всички дефицити в българските въоръжени сили, ако се наложи, трябва да бъдат попълнени от съюзниците. Ние сме член на НАТО и трябва да разчитаме на това. Позицията на президента е такава, за да се хареса на русофилския електорат", смята председателят на Комисията по вътрешна сигурност.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024