Снимка: © Булевард България

Председателят на ДСБ (част от коалицията „Демократична България“) Атанас Атанасов настоя пред президента Румен Радев за промени в персоналния състав на службите.

По време на консултациите при държавния глава той заяви, че ситуацията в сектор „Сигурност“ като структура, механизъм и състав „изглежда дебалансирана“.

„Тъй като имате отношение към този сектор, ще ви помоля да вземете предвид това, което казвам. По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специалните служби и това трябваше да се случи, тъй като по време на Борисовото управление секторът беше кадруван от удобни хора, които не разкриваха, а прикриваха злоупотребите у нас. Но някои от назначенията според нас не бяха удачни. Например считам, че главният секретар на МВР (б.а. – Петър Тодоров) му е твърде висока позицията. Получават се такива грешки“, обърна се Атанасов към Румен Радев.

Шефовете на службите бяха сменени от служебното правителство, след като много от тях излязоха в няколкомесечни болнични след смяната на кабинета „Борисов 3“. Други бяха освободени заради отговорността им относно полицейското насилие над протестиращи. Бойко Рашков и кабинетът се фокусираха най-вече върху рокадите в този сектор по време на управлението на първото правителство „Янев“.

„В сектор „Сигурност“ трябва да има добра координация между парламента и Министерския съвет, както и между службите“, каза още Атанасов. „Имаме законопроект, нов Закон за СРС – за да се спрат злоупотребите, трябва да бъдат ограничени органите, които прилагат СРС. Прокуратурата трябва да бъде извадена от тях, тя е орган за надзор, а не оперативна служба. Злоупотребите по време на протестите миналата година бяха скрити в прокуратурата, в едни каси, там никой не може да провери“.

Атанасов поиска още да се въведе в действие Съветът по сигурност – „този орган е важен, но не работи. Важен е и за координацията с нашите евроатлантически партньори".

Радев призна, че има проблеми, които трябва да се решат в сектора, но е „далеч от мисълта“ това да става в „тази обстановка“, а именно по време на консултациите.

Той отправи призив към ДБ, че пред тях стои отговорността към последователно отстояване на върховенството на закона, модернизацията на страната и съдебната реформа. „Надявам се да допринесете с вашия опит в тези сфери към бъдещото управление“, каза той.

„Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната“, обяви Христо Иванов – лидерът на „Да, България“ в оставка. „Защото тук промяната не трябва да е смяна на един с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта по Конституция“.

„Първата характеристика на мнозинството е, че то ще функционира самостоятелно, без ГЕРБ и ДПС – без корупционния вирус. Тази карантина, под която трябва да бъде поставено управлението на страната, е наистина важна предпоставка за решаване на проблемите“, добави Иванов.

Той каза, че ДБ ще работи за Конституционна промяна и излъчване на нов Инспекторат на ВСС, както и „да окажем обществено влияние Иван Гешев да си подаде оставката, това трябва да се случи“.

„Влизаме в управлението с намерение да внесем капитала, който нашата формация има. Нашата борба започна с усилията за съдебна реформа. Ние влизаме с този исторически опит и генетичен код в ДБ и нашата задача ще бъде да удържаме тези приоритети – смяна на философията на властта. Добре го казахте вчера - че премиерската република приключва“, добави Иванов.

След консултациите при президента той посочи, че с "Продължаваме промяната" нямат различия и забавянето на коалиционното споразумение е по вина на ДБ. Те са получили приложенията към документа вчера сутринта и експертите им трябва да се запознаят с пълните текстове, обяви Иванов и допълни, че става въпрос за "технологичен процес", който бави финалното завършване.


ИТН при президента: Работим за нормално правителство като предвидими и лоялни партньориАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов за изборен конгрес на БФС

"Конгресът няма да е изборен, такъв имаше през октомври"

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство