Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ заявиха позицията си пред президента Румен Радев, че ще положат всички усилия за съставяне на редовно правителство.

Преди няколко месеца държавният глава ги покани на консултации като първа политическа сила, но проектокабинетът им не беше приет заради спорни фигури и отказ за влизане в коалиция. Сега те се явиха на „Дондуков“ 2 като петата по сила формация.

„Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната, много български избиратели виждат у вас надежда за нова и откровена политика“, обърна се към тях Радев. „Убеден съм, че с опита, особено от изминалата година, вече имате ясна представа за предизвикателствата и имате готовност да допринесете активно в тяхното решаване“.

Тошко Йорданов припомни думите на Слави Трифонов, че ИТН ще направят "всичко по нашите сили за едно нормално правителство“. „Защото предизвикателствата в момента са по-големи, отколкото бяха преди 3 месеца".

„Винаги сме си спазвали думата. Ще продължим да бъдем такива, каквито сме – без политическо лицемерие, ще бъдем предвидими, лоялни партньори, ако и останалите са такива“, каза Йорданов на срещата, на която присъстваха още Ива Митева, Любомир Каримански и Виктория Василева.

„Важно е всяка партия да направи необходимия компромис. Моделът на ГЕРБ и ДПС още не е разграден, надявам се да има достатъчно разум при останалите партии, които се борят срещу тях“, добави той.

ИТН участват в коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". То е на финалната права и след консултациите при Радев се очаква президентът да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на Кирил Петков и Асен Василев.

Консултациите започнаха на 6 декември с ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП. Кирил Петков потвърди за завършването на коалиционното споразумение на четирите партии и обяви, че ще има две нови министерства. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще посочват всички грешки на новото правителство. ДПС не изключиха да подкрепят бъдещия кабинет, а социалистите казаха, че имат "някои бележки" по споразумението за мнозинство.

За днес остават още дискусиите с "Демократична България" и "Възраждане".


Консултациите при президента: ПП са готови с коалиционното споразумение, чакат отговори до утре

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%