Консултациите при президента: ПП са готови с коалиционното споразумение, чакат отговори до утре Снимка: © bTV

Водещата политическа сила „Продължаваме промяната“ се яви първа на консултациите при президента Румен Радев на 6 декември. Държавният глава свика разговори на „Дондуков“ 2 с всички парламентарно представени групи, преди да връчи първия мандат на ПП за съставяне на правителство.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че документът за коалиционното споразумение между неговата партия, БСП, ДБ и ИТН е готов. Бил е завършен в полунощ и изпратен до всички коалиционни партньори. Документът обединява общите точки на партиите след разговорите на 18-те работни групи, всяка от които е изготвила 5-10 страници от спешни мерки.

„Той обединява общите точки плюс формата за бъдещо правителство. С уважение към партиите и техните гласоподаватели сме заложили на пропорционалност относно министерствата – всяка една партия да бъде представена спрямо гласовете си“, каза Петков.

„Днес и утре чакаме нашите коалиционни партньори да върнат обратно отговори по споразумението и в най-бързи срокове да се явим при вас за мандата“, добави той.

Петков каза, че четирите партии имат „над 90% общи политики“. „Независимо дали човек има лява, дясна идеология, или е в центъра, както сме ние – проблемите са толкова наболели, че тази ориентация идва в по-следващ момент. Защото България има нужда от добри доходи, от магистрали, от здравеопазване“, заяви Петков.

Представителите на „Продължаваме промяната“ на консултациите с президента бяха кандидатът за премиер Кирил Петков, соченият за бъдещ финансов министър Асен Василев, бившата зам.-министърка на икономиката при Петков Яна Балникова и Андрей Гюров – председателят на парламентарната група на партията.

Петков и Румен Радев се поздравиха взаимно за победата съответно на парламентарните и на президентските избори. „И при нас, и при вас има огромна отговорност. Ние осъзнаваме, че на България ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да действа изцяло в полза на българския интерес и да решава спешните проблеми, с пълен мандат и работещ парламент. Взели сме тази отговорност присърце, в най-близко време се надяваме да ви представим проект за кабинет – в коалиция от 4 партии“, добави бившият министър на икономиката.

Според Радев смисълът на срещите на „Дондуков“ 2 е да се разбере как ще работи коалицията, да стане ясна външната политика и дипломацията на бъдещото управление.

„Поздравявам ви с изборната победа, вероятно осъзнавате каква отговорност е у вас. Проведохме 3 избора тази година и трите пъти връчвам първия управленски мандат на различни политически партии. Това е предупреждение, че доверието на гражданите не се дава даром. Двете служебни правителства стабилизираха страната, създадоха основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. Добре знаете това – знаете, че ефективна коалиция може да има само с взаимно уважение. Времето на едноличната премиерска власт приключи“, заяви президентът.

"Ще имаме 4 вицепремиери и 2 нови министерства. Буквално до 24 часа ще разберете. Мандатът от президента най-вероятно ще ни бъде връчен тази седмица", каза Кирил Петков след консултациите при Радев.

Формулата на новата власт: 10-4-4-3. Нинова може да е вицепремиер, отговарящ за държавните предприятия

В понеделник предстоят още разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, а във вторник – с ИТН, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Президентът не е притиснат от срок да връчи първия мандат, но след като той отиде при „Продължаваме промяната“, те трябва да го върнат – изпълнен или не – в 7-дневен срок.


Инфографика: Профилът на депутатите от групата на "Продължаваме промяната"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024