Със средна възраст от малко над 40 години, "Продължаваме промяната" може би ще се окаже най-младата парламентарна група в 47 Народно събрание.

За първи път от демократичните промени начело на парламента застана депутат, който е роден през 80-те години - юристът Никола Минчев. Неговият профил отразява доста точно "лицето" на преобладаващата част от членовете в най-голямата група в 47 НС - милениъли, без по-ранен партийно-политически опит, с професионална реализация в сектора на правото, предприемачеството или IT-сектора.

Мъжете в парламентарната група на Кирил Петков и Асен Василев са 2,5 пъти повече от жените - депутати. Най-младият народен представител от ПП е Милко Пенев (23 г.), студент по медицина от листата в Бургас. Най-възрастен е Юрий Козлов (66 г.), филолог и учител по професия.

Най-голямата част от депутатите от "Продължаваме промяната" са родени в десетилетието от 1980 - 1989 г., а сред тях са и някои от водещите лица в политическата сила - от Кирил Петков и Никола Минчев, до Яна Балникова, Калина Константинова и Лена Бориславова.

За ориентир, хората от тази възрастова група са навършили пълнолетие в периода 1998-2007 г. - между първите сериозни стъпка на България за членство в Европейския съюз и НАТО (официалното решение на ЕС да започне преговори със страната е взето през декември 1999 г.), падането на визите за Европа и приключването на интеграционния процес. Първите парламентарни избори, на които те са можели да гласуват, са били тези за кабинета "Сакскобургготски" или кабинета "Станишев".

Депутатите от "Продължаваме промяната" по възраст

Имайки предвид очакваното прехвърляне на Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт, групата избра за свой председател Андрей Гюров (46 г.). Досега той беше преподавател по финанси в Американския университет в България.

Негови заместници ще бъдат Яна Балникова (41 г.) - доскорошен зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев, и Калоян Икономов - бизнесмен от Варна на 43 г.

Преобладаващата част от депутатите в групата на "Продължаваме промяната" са икономисти по образование и/или се занимават активно с предприемаческа дейност.

Сред тях е Николай Събев - собственикът на "Еконт", който е спряган за бъдещ транспортен министър. Владимир Табутов е съсобственик в енергийна компания в Благоевград, Ивайло Шотев управлява фирма за производство на лекарства, хранителни добавки и козметика, Марин Шишев е търговец на етерични масла.

Прави впечатление, че значителен дял от бизнесите, свързани с новите депутати, са в сектора на информационните технологии. IT специалистите и мениджърите на софтуерни компании са силно представени.

Това, което може да се окаже рисков фактор в новата парламентарна група, е слабото представителство на юристите. Деветима от общо 67 депутати в "Продължаваме промяната" са с правно образование, като почти всички от тях са работили в адвокатски кантори, преди да станат законотворци.

Някои от тях вече дадоха заявка, че ще имат водеща роля в бъдещия парламент. Адвокатът Мирослав Иванов (35 г.) беше избран за зам.-председател на парламента, а Лена Бориславова (възпитаничка на Харвард) беше основният говорител на групата по процедурните предложения в първото заседание на 47 НС.

Константин Бачийски ("Средна европейска класа") и Настимир Ананиев ("Волт") са мандатоносителите на коалицията ПП, които влизат в парламента. Ананиев е единственият член на групата, който има по-ранен опит като депутат (като член на "Реформаторския блок" 2014-2017).

Извън Кирил Петков и Асен Василев, има и още няколко депутати от ПП, които имат собствен опит в държавната администрация.

Един от тях е Александър Дунчев - директорът на Изпълнителната агенция по горите. Виктор Насър и Юрий Козлов са били съветници на Петков като служебен министър, а Стоил Стоилов е съветвал Асен Василев в мандата му като финансов министър през 2021 г. Калина Константинова е била съветник на Василев в по-ранния му мандат като министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков (2013) и е съветвала бившия вицепремиер Румяна Бъчварова по административната реформа (2014-2017).

В групата правят впечатление и хора извън сектора на политиката - рапърът Христо Петров (Ицо Хазарта), бившият автомобилен състезател Георги Гвоздейков, програмистът и лауреат от национални олимпиади по физика и информатика Йордан Маджунков, и др.

Сред университетските преподаватели, които стават депутати от ПП, са проф. Христо Даскалов от Аграрния университет в Пловдив, Цветелина Симеонова-Заркин от Лесотехническия университет в София, Благовест Белев от Висшето военноморско училище във Варна.

Възможно е част от тях да останат само за седмица в Народното събрание и да ги видим на ръководни постове в правителството или висшата администрация - всичко ще зависи от скоростта на коалиционните преговори с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.