Юристът Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на Народното събрание. Кандидатурата му беше подкрепена от депутатите със 158 гласа "за", 1 "против" и 72 "въздържали се".

Единствената друга кандидатура за председател беше на Цончо Ганев от "Възраждане".

Зам.-председатели на Народното събрание ще бъдат Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Ива Митева от ИТН (председател на 45-ото и 46-ото НС), Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“.

„В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на гражданите. Парламентът не е място, на което само се творят законите, а върховната институция, която гарантира правата и свободите на тези граждани", каза Минчев в първата си реч като председател.

"Парламентът отразява нагласите на обществото. Изборът на цели 7 формации ни даде ясен знак за екипна работа, а не авторитарни решения. Длъжни сме да се съобразим с волята на избирателя. Нека посрещаме различията с уважение, нека работим за това в 47-ия парламент, в рамките на пълен мандат, да възстановим взаимното разбирателство и да създадем нов модел за правене на политика", добави той.

Инфографика: Профилът на депутатите от групата на "Продължаваме промяната"

"За мен е чест да бъда председател. Ще работя, както и всички вас, надявам се, в парламента да има дебати и дискусии, които да ускорят развитието на България. Само така ще се осъщести промяната, за която всички мечтаем – да живеем в една по-добра България", каза юристът.

За номинацията на Минчев съобщи още на влизане в сградата на парламента лидерът на формацията Кирил Петков, след което заяви от трибуната: „През годините се е доказал с борбеност и активна гражданска позиция. Той е почтен и достоен, с добро образование. Вярвам, че ще служи за най-добрата кауза – успеха на Република България“.

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

34-годишният Никола Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Владее български, английски и немски. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право. 

Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” е една от най-големите, най-старите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Дружеството е основано през 1994 г и поддържа офиси в София и Берлин. То предоставя целия диапазон от правни услуги, насочени към бизнеса, и най-вече свързани с чуждестранни инвестиции на международни клиенти. 

Минчев беше избран за депутат за първи мандат от Перник. 

Ден преди първото заседание на Народното събрание се заговори, че 4-те партии, готови да подпишат коалиционно споразумение, са се разбрали за ротационен принцип на четирима председатели от всяка формация през 1 година. Корнелия Нинова от БСП е спрягана за първи председател, но самата тя отрече да има такава договорка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония