Как ГЕРБ изгуби крепостта Бургас за първи път от 2009 г. Снимка: © Булевард България

За първи път от 2009 г. насам ГЕРБ губи парламентарните избори в Бургас - районът, който винаги се е свързвал с най-убедителните победи на партията в местната власт.

При 100% преброени протоколи, 2 МИР-Бургас поставя "Продължаваме промяната" на първа позиция с 26.18%, а ГЕРБ слиза на второ място с 23.16%.

Разликата между двете сили е малко над 4100 гласа, но е достатъчна, за да нанесе символно поражение за щаба на Бойко Борисов. Листата на партията беше водена от Любен Дилов-син.

Това е най-ниският резултат в реални гласове, подадени за ГЕРБ на парламентарни избори в бургаска област - 31 808.

През 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, 2 МИР Бургас дава на партията над 90 000 гласа, а преднината на първата политическа сила пред следващата в класирането ("Атака" в силния период на Валери Симеонов) е тройна.

Единственият случай, в който ГЕРБ успя да привлече по-голяма подкрепа в сравнение с предходни парламентарни избори, е през март 2017 г. Последните три парламентарни вота от април, юли и ноември 2021 г. обаче показват как партийната "крепост" постепенно поддава.

Най-големият отлив на гласоподаватели в областта не е при ГЕРБ, а при "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ".

Листата на "Продължаваме промяната" в Бургас беше водена от Константин Бачийски, избран за председател на местната "Средна европейска класа". Бачийски беше единственият лидер на партия-мандатоносител, който по изключение получи и 1-во място в списъка с кандидат-депутати на ПП. Кирил Петков и Асен Василев твърдяха, че няма да допуснат някоя от групите във формалната коалиция да поставят условия за позиции в листите.

Бачийски е общински съветник в Бургас и доскоро сътрудничеше на "Демократична България" по разследването за летния сарай на Ахмед Доган в "Росенец". Самият той се е кандидатирал за кмет на Бургас през 2019 г., но е привлякъл само 4338 гласа срещу фаворита от ГЕРБ Димитър Николов.

Николов беше човекът, на когото Бойко Борисов прехвърли отговорността за изненадващо ниския резултат на ГЕРБ в Бургас през април 2021 г.

Кметът управлява от 2007 г. насам. Избиран е винаги от първи тур, а личният му резултат само в община Бургас понякога е надвишавал бюлетините за ГЕРБ на парламентарни избори в цялата област.

Димитър Николов обаче трябваше да се раздели с позицията си на зам.-председател на ГЕРБ през май 2021 г. Заедно с него беше отстранена и Йорданка Фандъкова - със сходни мотиви.

И двамата бяха запазени като членове на Изпълнителната комисия и получиха похвали от Борисов за това, че "за времето, в което управляват градовете, те станаха в пъти по-добро място за живеене".

Двамата отстъпиха местата си на Томислав Дончев и Даниел Митов, за да поемат новата мисия, която партийният председател им възложи - "да работят повече за градовете си и да помагат на партийците".

Изглежда, че стратегията не е сработила нито в Бургас, нито в София, доколкото може да се съди по предварителните резултати - "Продължаваме промяната" печели в 23, 24 и в 25 (т.нар. "лидерски") МИР.

ГЕРБ изгуби и Варна: ПП печели изборите в района с 28,59%



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024