Снимка: © bTV

Румен Радев призова БСП да бъде "силният социален вектор" в новото управление, което ще бъде съставено от коалиция между социалистите, първата политическа сила "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".

По време на консултациите на "Дондуков" 2 преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет държавният глава каза, че българската левица винаги е заставала "против беззаконието, диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи".

"Двете служебни правителства, които назначих, дадоха възможност за стабилизация в условия на криза, за скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но общи цели за бъдещето на България. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде поставен на тази основа за излъчване на ефективно, устойчиво редовно правителство", допълни Радев.

"Обществото ни е дълбоко разделено социално - с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочния управленския модел до момента", добави той и заяви, че се надява БСП да имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото "новото управление има нужда от силен социален вектор".

Лидерът на социалистите в оставка Корнелия Нинова заяви, че от партията ѝ разбират отговорността, която се очаква от тях в момента и много пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и правителство.

"Положихме усилия и в разговорите в експертните групи, и в продължаващите разговори с бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа на две - спешни мерки, които веднага трябва да се приемат, с оглед на трите кризи - икономическа, социална и здравна, и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори. Разговорите ни продължават и в момента. Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на Бюджета", каза тя.

"Снощи късно получихме споразумението, разгледахме го с експертни и политически групи. Имаме по него някои бележки. Срещнахме се с Кирил Петков и Асен Василев след срещата при президента. Обсъдихме ги. До довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение. Министри и постове - след това", добави Нинова.

"Утре ще се гледа структурата на Министерския съвет на Изпълнително бюро на БСП, на политически съвет на БСП и на Национален съвет на БСП и след това ще ви кажем какво ще се случи", заяви тя.

По-рано на консултациите Кирил Петков потвърди за завършването на коалиционното споразумение на четирите партии и обяви, че ще има две нови министерства. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще посочват всички грешки на новото правителство. ДПС не изключиха да подкрепят бъдещия кабинет. За утре остават дискусиите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".


Формулата на новата власт: 10-4-4-3. Нинова може да е вицепремиер, отговарящ за държавните предприятия

Консултациите при президента: ПП са готови с коалиционното споразумение, чакат отговори до утре

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинетАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция