Атанас Атанасов предлага прокуратурата да не може да прилага СРС Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че ще предложи прокуратурата да бъде извадена от списъка с органи, които имат право да прилагат специални разузнавателни средства (СРС).

В интервю за БНТ зам.-председателят на парламента каза, че държавното обвинение е получило това правомощие по време на управлението на Бойко Борисов и го нарече "абсурдно".

Атанасов припомни решението на Европейския съд за правата на човека от миналата седмица, в което за втори път България беше посочена като страна, в която се злоупотребява със СРС. "Какво е свършила прокуратурата по въпроса с подслушването на протестиращите през 2020 г.? Всички данни са скрити в чекмеджетата ѝ", заяви той, припомняйки, че държавното обвинение не откри данни за подслушване на участници в антиправителствените протести и на опозиционни политици.

Съпредседателят на ДБ заяви, че има готов законопроект за промени в прилагането на СРС, който ще представи скоро.

Той коментира и решението на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да подаде оставка от поста от 1 март. Изявлението на бившия главен прокурор дойде ден преди ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

"Това е бягане пред вятъра. Понеже е разбрал, че ще му бъде отнето това право, затова е решил да подаде предварително оставка. Бил е информиран за проверката, все пак е разпитван е от служители на ДАНС", заяви Атанасов.

"За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите - тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена "ЦУМ-гейт". Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов - тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват", каза Атанасов.

"КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров, след като изтече мандатът му като главен прокурор", смята той.


Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, обвини Петков и Рашков в "натиск" и "отмъщение"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024