Атанас Атанасов предлага прокуратурата да не може да прилага СРС Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че ще предложи прокуратурата да бъде извадена от списъка с органи, които имат право да прилагат специални разузнавателни средства (СРС).

В интервю за БНТ зам.-председателят на парламента каза, че държавното обвинение е получило това правомощие по време на управлението на Бойко Борисов и го нарече "абсурдно".

Атанасов припомни решението на Европейския съд за правата на човека от миналата седмица, в което за втори път България беше посочена като страна, в която се злоупотребява със СРС. "Какво е свършила прокуратурата по въпроса с подслушването на протестиращите през 2020 г.? Всички данни са скрити в чекмеджетата ѝ", заяви той, припомняйки, че държавното обвинение не откри данни за подслушване на участници в антиправителствените протести и на опозиционни политици.

Съпредседателят на ДБ заяви, че има готов законопроект за промени в прилагането на СРС, който ще представи скоро.

Той коментира и решението на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да подаде оставка от поста от 1 март. Изявлението на бившия главен прокурор дойде ден преди ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

"Това е бягане пред вятъра. Понеже е разбрал, че ще му бъде отнето това право, затова е решил да подаде предварително оставка. Бил е информиран за проверката, все пак е разпитван е от служители на ДАНС", заяви Атанасов.

"За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите - тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена "ЦУМ-гейт". Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов - тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват", каза Атанасов.

"КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров, след като изтече мандатът му като главен прокурор", смята той.


Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, обвини Петков и Рашков в "натиск" и "отмъщение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024