Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че ще предложи прокуратурата да бъде извадена от списъка с органи, които имат право да прилагат специални разузнавателни средства (СРС).

В интервю за БНТ зам.-председателят на парламента каза, че държавното обвинение е получило това правомощие по време на управлението на Бойко Борисов и го нарече "абсурдно".

Атанасов припомни решението на Европейския съд за правата на човека от миналата седмица, в което за втори път България беше посочена като страна, в която се злоупотребява със СРС. "Какво е свършила прокуратурата по въпроса с подслушването на протестиращите през 2020 г.? Всички данни са скрити в чекмеджетата ѝ", заяви той, припомняйки, че държавното обвинение не откри данни за подслушване на участници в антиправителствените протести и на опозиционни политици.

Съпредседателят на ДБ заяви, че има готов законопроект за промени в прилагането на СРС, който ще представи скоро.

Той коментира и решението на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да подаде оставка от поста от 1 март. Изявлението на бившия главен прокурор дойде ден преди ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

"Това е бягане пред вятъра. Понеже е разбрал, че ще му бъде отнето това право, затова е решил да подаде предварително оставка. Бил е информиран за проверката, все пак е разпитван е от служители на ДАНС", заяви Атанасов.

"За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите - тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена "ЦУМ-гейт". Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов - тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват", каза Атанасов.

"КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров, след като изтече мандатът му като главен прокурор", смята той.


Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, обвини Петков и Рашков в "натиск" и "отмъщение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо