Снимка: © atanasskatov.com

„Двама загинаха пред мен. Не искам да се катеря повече“. Това са думи на българския алпинист Атанас Скатов във видео, което снима на връх Еверест през 2017. Той обаче не се отказва - след само пет дни почивка предприема поредната експедиция и става първият българин, изкачил най-високите точки на всеки един континент.

„За мен планината е нещо много специално. Там открих всичко, от което имам нужда. Там се чувствам свободен, балансиран, в комфорт със себе си и мога да размишлявам върху всичко, което ме вълнува. Мога да намеря отговори на въпросите, които си задавам“, казваше Атанас.

Днес той вече не е сред живите. Алпинистът загина на 5 февруари по време на експедицията за покоряване на втория най-висок връх на планетата – К2 в планината Каракорум. Скатов се беше насочил към 12-ото изкачване на осемхилядник. Той е единственият българин, който е достигал 11 пъти точка, намираща се над 8000 м надморска височина – включително Еверест, и то по два различни маршрута.

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след неуспешен опит за изкачване на K2

Атанас Скатов не е професионален алпинист. Никога не е ходил на уроци и няма специализация. Всъщност, до 2010 г. планината му е напълно непозната, но там открива себе си и мисията си в живота.

Българинът, който загина на 42-годишна възраст, искаше да докаже силата на човешкия дух. Той бе веган и природозащитник, който желаеше да убеди хората, че отглеждането на животни е най-големият замърсител на планетата, а животът ни няма да се промени, дори да намалим консумацията на животински храни с 50%.

„Щом един човек като мен изкачи над десет осемхилядника с този хранителен режим, значи всичко е възможно – а аз не се възприемам като нещо специално“, сподели Скатов в една от своите над 300 лекции и презентации – на форума TED Talks през януари 2020 г.

Атанас е роден в Сливен през 1978 г. Завършва висшето си образование в Аграрния университет в Пловдив и е магистър по Растителна защита. След това заминава за Германия, където прави докторантура по Биологична растителна защита в Университета Хумболт в Берлин. Скатов е агроном, който преподава в няколко научни институции у нас и в Германия, включително в Лесотехническия университет в София.

Специалността му е ентомология – науката за насекомите. От 2006 членува в Съюза на учените в България. За алпинизъм не е чувал допреди десетилетие.

„Аз съм абсолютно самоук алпинист. Всичко започна преди 20 години. Бях студент в Германия и на една научна конференция се наблегна на факта, че популацията на населението на нашата планета непрекъснато нараства. Много силно ме развълнува този факт – първо, като човек. Второ, като агроном. На всеки 25 години популацията се удвоява. Освен това използваме 75% от селскостопанските площи за производство на храна за животните, после се храним с тези животни. Фермите обаче произвеждат метан, който разрушава озоновия слой, а това води до затопляне на планетата и повишаване нивото на световния океан. Нашата природа се замърсява с тежки пестициди и пластмаса“, казва Атанас в лекцията си на TED Talks.

Така у него се заражда идеята, че трябва да направи всичко по силите си, за да работи за опазване на околната среда. Все още обаче не знае как.

„До есента на 2011 работех като мениджър в голяма немска компания в Берлин. В един момент осъзнах, че искам да променя живота си, защото не се чувствах достатъчно щастлив. Исках да бъда полезен за останалите. Година по-рано се запознах с планината – моят първи контакт с нея толкова ми хареса, че напуснах работа в Германия и се завърнах в Сливен“.

Докато изкачва един от върховете над града, му хрумва да докаже, че човек може да живее нормално само на растителен хранителен режим. „Малко по-късно разбрах, че на това му казват веган“.

За да тества този експеримент, решава да изкачи най-високия връх на всеки отделен континент – предизвикателството „Seven Summits“, което предприемат само най-запалените алпинисти.

„Споделих това с няколко известни алпинисти в Сливен и знаете ли какво? Умряха от смях. Казаха, че това изобщо не е за мен и нямам абсолютно никакъв шанс, защото в този списък е и връх Еверест“, разказва Скатов.

„Избрах височинния алпинизъм, защото това е заниманието, което натоварва на най-висока степен както физиката, така и психиката. До 2012 не съм бил алпинист, планинар, не се определях дори и като турист. Не бях спортувал в моя живот, не бях ходил на състезания“.

От 1 януари 2012 той започва нов режим с многочасови тренировки, но без треньори, учители и съветници. Освен планинско катерене, добавя към списъка си колоездене, плуване, йога, бягане, ски и танци. Участва в най-трудните състезания всеки уикенд, за да се подготви за „континенталните първенци. Няколко пъти преминава през трасето Ком – Емине и през януари 2013 дава начало на големия си подвиг.

„Започнах с изкачване на африканския първенец – връх Ухуру в планината Килиманджаро, който е висок 5895 м. През юли покорих Елбрус, който е най-високият връх в Европа (5642 м). Оттам директно заминах за моята първа солова експедиция – на връх Ленин. В края на 2013 заминах за Южна Америка, за да изкача Аконкагуа (6962 м). На 4 януари успях да достигна до върха сам. За по-малко от месец се подготвих за Еверест и на 24 май 2014 успях да достигна до него по северния ръб, от Тибет. Станах първият веган в света, който изкачва най-високата точка на планетата“, разказва Атанас Скатов.

Докато се концентрира върху тази мисия, самоукият алпинист си поставя още по-висока цел – да изкачи 14-те осемхилядника, а през 2016 си наумява, че трябва да покори 6 от тях в рамките на 6 месеца. Една атака на такъв връх отнема средно около 24 часа, а една експедиция – между 40 и 60 дни.

След като е изкачил вр. Мансалу, продължава с Дхаулахири, Анапурна I и Макалу. Признава, че една от най-трудните му експедиции е била на вр. Лхотце (8516 м).

На 22 май 2017 г. Атанас е на път да се откаже от мечтата си. Двама души загиват пред него по време на експедицията към вр. Еверест по южния ръб. Във видеото, което снима на най-високата точка на планетата, той не скрива сълзите си.

„Бях решил повече да не се занимавам с алпинизъм“, признава Скатов. „След това обаче прекарах само 5 дни в България и заминах за първенеца на Северна Америка – връх Денали (6190 м). Изкачих го солово и така станах първият българин и първият веган в света, който завършва "Seven Summits“.

Атанас не спира дотук. Любовта към планината е вече опияняваща, а каузата му набира още по-голяма популярност, тъй като все повече хора му се обаждат да му кажат, че са възприели неговия начин на живот – активен спорт и хранителен режим с намалена консумация на месо. „Това ми даваше сили да се боря с всеки милиметър в ледената пустош горе“.

През 2018 си поставя поредното предизвикателство – да изкачи осемхилядник сам и без употреба на изкуствен кислород. Поредната успешна мисия – на 13 май покорява шестия по височина връх Чо Ою в Хималаите (8201 м).

„След това исках да изкача четири върха над 8000 м за една календарна година. Започнах с вр. Кангчендзьонга (8586 м). После, в рамките на 6 дни, изкачих солово Гашербрум 1 и 2 в планината Каракорум. През есента покорих Дхаулагири. Направих всичко това за 140 дни. Последното изкачване бе 11-ото, в което покорявам осемхилядник, и съм първият българин, който го прави“, казва Скатов.

Често на върха той развява гордо плакат, на който е изписал "Обичам те, Васко" - признание към 12-годишния му син.

За последните 8 години той участва в над 20 експедиции, публикува 6 книги и прави четири филма за подвизите си в планината. Изнася лекции в България и чужбина, мотивира хората. Почетен гражданин е на Сливен, има златен знак от кмета на Варна, става спортист на града за 2019, а два пъти е избиран за спортист на месеца в България.

„Здравето е въпрос на подходящ хранителен режим и добра физическа култура. Трябва да знаеш защо го правиш, да имаш ясна посока и цел. Нашата планета е едно прекрасно място и единственото, което познаваме - трябва да се замислим много сериозно как да се погрижим за него. Щастлив съм, че чрез моя пример хората намаляват консумацията на животинска храна, спортуват, чувстват се по-здрави, по-щастливи. Само ако сме обединени всички, можем да постигнем желаните резултати. Нека направим света заедно едно по-добро място за нашите деца“, казва на форума TED Talks Скатов преди една година.

Експедицията към К2 се оказа негова последна. Слизайки от Лагер 3 към базовия лагер, Атанас пада и хеликоптер открива тялото му няколко часа по-късно. Макар да не достига до 12-ия осемхилядник, историята на Атанас Скатов вече е увековечена.

„Да мечтаеш означава да бъдеш дързък, смел, безстрашен, разумен и най-​вече да вярваш в себе си“, казваше той. „Да имаш ясна визия защо искаш да осъществиш тази мечта, защо е важно за теб, защо е важно за останалите хора, защо е важно за планетата, за природата и света като цяло. Разликата между това да имаш мечта и да сбъднеш тази мечта зависи от силата на духа ти, от вярата в самия теб, колко силно искаш да я постигнеш и какъв труд би положил, за да го осъществиш. Тази божествена Сила на духа движи нас към нови хоризонти, както и цялото човечество“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна